Росен Плевнелиев Снимка: БТА

На фона на продължаващите вече три седмици протести с искане за оставката на правителството президентът Росен Плевнелиев намекна, че според него е нужно да има нови избори. 

„Конституцията не ми позволява да взимам страната на една или друга партия, както и кога да има избори и кога да се подават оставки”, каза той, но след това добави, че „никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо, че този най-демократичен инструмент на правовата държава може да бъде вреден”.

"Да плашим хората с избори означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна, че демокрацията не е добра форма на организация на обществените отношения", категоричен беше държавният глава.

„Това е единственият способ за решаване на нерешими конфликти, за развързване и на най-сложния възел, когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, единственият начин са избори”, коментира държавният глава.

Според него няма как предсрочен вот да навреди на държавата. „В тежката ситуация от февруари на най-масови протести от 15 години насам, всички се съгласиха, че има един възможен изход- избори. Не приемам фалшивата теза, че тези, които се позовават на този най-демократичен инструмент, нарушават Конституцията”, каза президентът.

Той също се обяви за промени в Изборния кодекс. „Изменения в изборното законодателство са необходими, но трябва да се направят само най-наложителните и безспорните. Едва ли обществото се намира в такова състояние днес, което да позволи научен подход, дълга изследователска дейност за изработването на изцяло нов кодекс, което ще отнеме години. 

Днес гражданите вливат своята енергия в политическата система, те, а не политиците отварят нова страница в демократичната история, в която слагат край на безразличието и оцеляването поединично, сега прожекторите са насочени към политиците, гражданите повече няма да си затварят очите, сега е време политиците да ги отворят”, призова Плевнелиев.

Той остро разкритикува поведението на лидера на „Атака” Волен Сидеров.„Хиляди граждани, много медии и политически субекти сезираха прокуратурата за действията на лидера на „Атака”. Нека припомня, че Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия Марин Льопен за подобни изказвания и действия. Надявам се институциите, в това число прокуратурата и парламентът, включително политическите партии в него, да се позиционират ясно”, призова той.

Според него или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, а сеенето на омраза, расизъм и дискриминация не се толерират и се наказват ефективно и по закон, „или хората масово ще се насочат към Терминал 2”.  

„А тези, които останат, да се пазят от налагащите в държавата ред шпицкоманди и да не си и помислят да участват в граждански протести, защото ще бъдат заклеймени като терористи и вкарани в затвора за 3 години. Ако сега си замълчим и не реагираме, махнем удобно с ръка и си кажем „Какво толкова?“,  след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване. Непукизмът ни докара дотук! За да се оттласнем от дъното, трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване”, каза още държавният глава. 

Той поиска и ясно разграничение между политическите формации.  „Трябва кауза, ако щете и червени линии – граници, които не бива да се прекрачват. Не безпринципни договорки, а ясно позициониране. Който е за това България да е достоен член на Европейския съюз - от едната страна, който нарича европейските компании колонизатори и не уважава европейския химн – от другата страна. Който е за прозрачност в институциите и назначенията на висши държавни постове – от едната страна, който е за задкулисие и безпринципни назначения – от другата страна. А народът ще съди само по делата, а не по декларациите”, настоя държавният глава. 

Той предупреди, че има голяма опасност политическите субекти да нагнетят допълнително напрежението чрез протести, контрапротести, негативни предизборни кампании. 

Плевнелиев сподели, че е притеснен и от сигналите, които България излъчва навън, рушейки своята репутация.
„Какво се чу и на проведените преди дни дебати в Европейския парламент за България? Констатациите бяха: фалшифицирани избори, манипулации, групировки, корупция, мафия, ултранационалисти, незаконно подслушване, олигарси, популизъм. Това не е България! А ако имиджът на една държава не е добър – няма инвестиции, няма доходи, няма работни места”, прогнозира президентът. 

Той осъди и опитите за противопоставянето на българските граждани на протестиращи и подкрепящи.  „Направени бяха опити да се противопоставят българските граждани – едните бедни, а другите по-богати, със заявка за класова борба между тях, едните били от София, а в страната е друго и т.н. Неведнъж сме били свидетели на опити за противопоставяне на българските граждани, за разделяне на българското общество. Винаги те са се обръщали срещу тези, които са ги предизвиквали”, коментира той. 

Според него най-притеснителното е, че изкуствено се провокира етническо противопоставяне.  „Това е не просто опасно и деструктивно, а е игра с огъня, последиците от която могат да бъдат катастрофални за страната ни”, предупреди Плевнелиев.  Той призова политиците да дадат ясни отговори на протестиращите.

„Гражданското общество в България задава и ще задава все повече въпроси. Наред със социалните искания се поставят и ще се поставят все повече искания, насочени към самата структура на политическата ни система, към морала на политиците, към ценностите, които те защитават. Това, което се случва през последните пет месеца, доказва, че българското гражданско общество е извървяло своя преход към демокрация и политиците ще го разберат рано или късно, по един или по друг начин”, коментира Плевнелиев.

Той смята, че хората вече разпознават безпогрешно всичко, което влиза в противоречие с правовата държава.
„Политиката на тежки зависимости и паралелна власт, упражнявана в годините на прехода, няма да бъде толерирана от гражданите повече и който не го е разбрал, ще плати висока политическа цена за това”, добави президентът.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase