Лешек Балцерович. Снимка: Булфото

"Успехът в бизнеса не трябва да зависи от политическите връзки", съветва в интервю за "Труд" полския икономист Лешек Балцерович.

Важно е също опростеното данъчно облагане. Вие в България го имате, така че го запазете. Трябва да има и контрол върху публичните харчове, защото, когато разходите на правителството се увеличават, и данъците растат", допълва Балцерович.

Според него причина за финансовата криза не са пазарите, а лошата политика, която правителствата и централните банки са водили. "Тъкмо погрешните политики бяха причините за сегашната криза. Лихвените проценти, наложени от Федералния резерв в САЩ и от другите централни банки по света, бяха твърде ниски, което допринесе за прекален растеж на кредитите", посочва икономистът. По отношение на България Балцерович е категоричен,че трябва да се гордеем с финансовата си стабилност.

В друго интервю за "24 часа" Балцерович избягва да дава рецепти за българските реформи и проблеми. Но и не крие, че си остава привърженик на строгите фискални и монетарни мерки, на ограничаването на разходите и на радикални структурни реформи с цел оздравяването на икономиката като предпоставка за последващ растеж. В отговор на въпрос икономистът призовава: "Щом Европа дава пари, използвайте ги. Стройте инфраструктура. И не се притеснявайте, че това ще ви омързеливи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase