Премиерът Пламен Орешарски. Снимка: арихв, БТА

В петък, 28 юни, премиерът Пламен Орешарски да декларира пред парламента, че ще подаде оставка не по-късно от 15 юли.

За това настояват „Движение България на гражданите”, „Демократи за силна България“, „Зелените“ , Народна партия „Свобода и достойнство” и „Синьо единство“ в съобщение до медиите. В него десните формации посочват четири основни стъпки за излизане от кризата.

Парламентарно представените партии незабавно трябва да декларират, че се отказват от мандат за формиране на нов кабинет в рамките на 42-рото Народно събрание, предлагат още десните.

Според тях президентът трябва да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от края на септември 2013 г. А през времето до разпускането си парламентът трябва да приеме промените в Изборния кодекс.

Ние поемаме ангажимента съвместно с гражданското общество да изработим платформа на единен реформаторски блок за демафиотизация и модерно управление на България, обявяват петте формации.

Според тях държавните институции са блокирани заради некомпетентност, безсилие и липса на политическо лидерство. А правителството на Орешарски било неспособно да формулира общественоприемлив план за излизане от политическата криза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase