Пламен Орешарски Снимка: БТА

Изборният борд продължава да функционира в този му формат, но към него се добавят и нови „писти“ - нови изборни правила и нов кодекс, както и подготовка на избори. Това стана ясно на обявеното като последно заседание на борда. Премиерът Пламен Орешарски предлага Изборният борд да се запази и да помага при изготвянето на новия Изборен кодекс. 

Аз бих ви предложил възможността да запазим тази институционална рамка, която има вече установена традиция и добра практика, посочи Орешарски. Той допълни, че самата рамка не е разписана по надлежния бюрократичен ред, но трябва да се запази добре функциониращата организация, защото е много по-лесно да се разруши една добра практика, отколкото да се създаде.

Доста е рисково да правим нови организационни форми. Да запазим съществуващата организация, която ще ни бъде много полезна при изработването на новия Изборен кодекс, призова премиерът.
Той уточни, че едва ли бордът ще се събира всяка седмица и дори не всеки месец. Препоръките, които сте извели от изминалите заседания, са впечатляващи, каза още Орешарски. 

На днешното последно заседание участва и зам.-председателят на НС Мая Манолова, която започна консултации с граждански организации за промени в изборните правила.

Днес бордът се събра, за да обсъди бъдещето си и да направи равносметка – какво се постигна, какво не успял да направи и дали да се запази в същия формат или с изменения. Не липсваха обаче и политически изказвания.  Председателят на борда Емилия Друмева призова бъдещата работа на борда да продължи да е свързана с институциите, защото само така могат да се правят действителни промени.

На днешното заседание се направиха предложения за промяна на изборния модел, законодателството и промяна на изборната администрация и ЦИК. Основните предложения предлагат в ЦИК да влизат само професионалисти, както и да се направят промени в избирателните райони. Друмева се нае за събере всички предложение в няколко страници и да ги “изглади“. Въпросните предложения, след като бъдат оформени, ще бъдат изпратени в МС.

Широк консенсус се постигна около темата за равноправния достъп до медии на всички участници във вота.
Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда реши да акцентира върху политическата култура и зависимости, както и очакванията на хората и уличните протести.

Проблемът стои в самата политическа култура. Не бива да заблуждаваме, че ние ще намерим златния ключ към преобразяване на политическия ни елит през изборните правила, заяви тя, като допълни, че много хора смятат, че политическият живот у нас ще се нормализира чрез промяна на изборните правила. Не е така. Политическата система е дълбоко корумпирана, силно прогнила и дълбоко зависима от мафиотски структури, заяви тя и обясни, че тези структури няма да се оттеглят, ако се смени изборната система. Според нея трябва да се направят промени в Закона за политическите партии, правилникът на парламента не е решил належащи проблеми.

Правилникът на НС не можа да гарантира тази степен на отчетност, която очакваха хората, заяви Цонева.
Засегна се и темата за медиите, които също били дълбоко зависими и нямало равнопоставеност на достъпа.
Председателят на борда Емилия Друмева се съгласи с тази теза и допълни, че трябва да се внесе прозрачност и да се направят промени в Закона за политическите партии, както и в медийното законодателство.

Проф. Михаил Константинов пък предпочете да обърне внимание на избирателните системи. Той предложи да се обсъди германската изборна система, която предвижда половината депутати да се избират на мажоритарен принцип. По думите на Константинов трябва да се помисли и да се гласува със задължителна преференция.
Има един основен въпрос – нов Изборен кодекс ли правим или поправяме стария, попита той. По думите на професора няма нужда от изготвяне на изцяло нови изборни правила.

Павлина Попова пък постави въпроса за работата с ЦИК. Припомняме, че комисията бойкотира заседанията на борда при подготвянето на изборите през май. Появиха се и съмнения около изборната администрация. С тази администрация ние не можем да правим следващи избори, заявиха участници в заседанието. Те предложиха нов начин на формиране на ЦИК, с доказани експерти и без партийни квоти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase