Росен Плевнелиев нахока вчера политиците. Снимка: БТА

България може да се гордее с толкова демократичен, симпатичен протест, който казва много на политиците с начина, по който се прави, с визията, с отношението, с характера, със смелостта да бъдеш добър, интелигентен и да го покажеш на цялата нация и на Европа, коментира днес президентът Росен Плевнелиев.

Аз съм чисто по човешки много разчувстван от този уникален протест, гордея се с начина, по който хората го правят - демократичен, истински, с посланията, които имат към всички политици, посочи президентът.

Държавният глава отново каза, че е важно политическите лидери да чуят какво казват хората. Много се надявам да бъдат чути и този път политиците наистина да вземат отговорни, ясни и смели решения, призова Плевнелиев.

Той призова и политическите лидери да дадат пример с отношението си към държавата, към правилата в нея и към различността на всеки.

„Не можем да обявяваме за лумпени едни хора, които по възможно най-демократичния начин протестират, не можем да обявяваме за криминално проявени десетки хиляди българи, които са отвън с децата си, с кучетата си, с бебетата си, отсече държавният глава.

Още по темата
Той добави, че още не е решил кога ще бъде следващото заседание на КСНС, на което трябва да бъдат обсъдени реформата в сектор "Сигурност" и кадровата политика в сектора.

Темата беше отложена от вчерашното заседание на Консултативния съвет за разглеждане на нов КСНС, който да се  проведе скоро и в по-широк формат.

Президентът смята да проведе допълнителни консултации с лидерите на парламентарно представените политически партии и с представителите на институциите, свързани със сектора, след което ще бъде насрочена конкретната дата.

„Не искам да бъде свидетел отново на непродуктивен и донякъде - поставящ рекорд КСНС по неефективност и нарушаване на елементарни принципи в държавата, каза Плевнелиев.

Затова ще направи консултации и ще апелира за "поне спазване на правилата като минимум отношение към държавността и институциите".

„Оттам нататък всеки политически лидер ще носи отговорността за действията си публично пред цялата нация, допълни президентът.

Вчера КСНС при държавния глава се провали, след като политическите лидери не достигнаха до обща позиция за излизане от политическата криза в страната. В началото на заседанието пък лидерът на „Атака“ Волен Сидеров прекъсна думите на президента и заради цирка, който спретна, Борисов напусна заседанието.

Заради острата позиция на държавния глава към политиците след заседанието, в социалните мрежи започнаха призиви за аплодиране на Плевенлиев по време на протестите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase