Бриго Аспарухов. Снимка: Булфото

Лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да подаде оставка, а премиерът Пламен Орешарски – не. Това заяви пред bTV Бриго Аспарухов, разузнавач и депутат от левицата в 39-тото НС.

Според него има недоверие в редиците на БСП към фигурата на водача.

"По тази причина искането на вот на доверие от страна на Сергей Станишев е погрешен ход – разделя на две пленума и партията. По-силният и морален ход е той да подаде оставка – тя не се коментира, а само се приема", коментира Аспарухов.

Според него обаче премиерът Пламен Орешарски към този момент не трябва да сдава властта.

"Нека мислим трезво. Пада кабинетът – какво след това? Ще се изправим пред огромна пропаст – не знаем какво ще се случи. Избори на 2-3 месеца е голям лукс и изпитание за всяка държава. По-разумното е да изчакаме – да видим дали програмата на Орешарски наистина ще се случва. Освен това, дори да има нови избори, те могат най-рано да се случат през септември. По-добре е да се заредим с търпение и да видим какво ще се свърши от кабинета”, смята Аспарухов.

Експертът по национална сигурност изрази одобрение към продължаващите протести.

"Гражданското общество вече има шанса да се изгради – това е реакция на една развиваща се демокрация. Изпросихме си го – улицата да ни каже, че иска яснота, прозрачност, „не” на монополите, „не” на партиите. Обществото не вярва, че политиците може да имат контрол над процесите в страната. Всеки вече знае, че задкулисието е проблем за България”, коментира още генералът.

Той прогнозира, че протестите ще продължат, но ще има агресивни опити да се използват от политическите сили за тяхна изгода.

Демонстрациите може и да се засилят, ако парламентът реши да остави Делян Пеевски в редиците си като депутат от ДПС.

По думите му това е правен казус, но определено ще е поредната грешка”, каза още той.

Аспарухов смята, че правилният път към подобряване на управлението и живота в страната се корени в няколко неща - задължително и мажоритарно гласуване, както и пряко избиране на областните управители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase