Цецка Цачева. Снимка: Булфото

Премиерът Пламен Орешарски да подаде оставката си незабавно, призова от името на ГЕРБ Цецка Цачева и добави, че това се налага, защото „няма време за губене, предстоят предсрочни избори”.
 
Кабинетът на Орешарски е нелегитимен и оставането му на власт няма да успокои хората, добави тя.
 
Цачева съобщи още, че парламентарната група на бившите управляващи ще помисли дали да не иска вот на недоверие към правителството за провал в сектор „Сигурност” заради назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.
 
Тя призна, че ще разчита и на депутати от БСП, които също показаха, че не са съгласни с решението Пеевски да оглави ДАНС.

„Скандален е начинът, по който беше назначен, а не избран, Пеевски. Недопустимо е по този начин да се нарушават парламентарните правила. Аз не познавам Пеевски като човек”, коментира Цачева.
 
Красимир Ципов настоя, че в биографията на Пеевски няма данни, които да показват, че той има опит да ръководи тази агенция, която вече освен аналитични, има и разследващи правомощия.

Цецка Цачева отсече, че ГЕРБ няма участие в организирането на протестите и не организира каквито и да е провокации, както твърди лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Председателят на 41-вото Народно събрание коментира, че хората излязоха спонтанно на улицата, защото не одобряват начина, по който се случват нещата в политическия живот.
 
„Стана ясно и видно, от това което наблюдаваме по площадите, че не е резултат от организирането от партийни централи, както се опитват да внушат политически лидери със своите несъстоятелни твърдения. Инсинуациите на Сидеров са несъстоятелни”, отсече Цачева.
 
Според нея хората недоволстват от „проваления модел на управление” на соцлидера Сергей Станишев.
 
Все пак Цачева призна, че в протестите има и симпатизанти на ГЕРБ, но партията няма да яха недоволството на хората. 

Депутатите от ГЕРБ ще внесат и искане за изслушване на вътрешния министър Цветлин Йовчев във връзка с осигуряване на реда по време на протестите и бездействието на някои служители на МВР.

Още по темата
„Причината за това са грубите провокации, на които сме свидетели пред централата на „Атака”, обясни Цачева, която определи като недопустима саморазправата на някои националисти с представители на медиите.
 
След като в петък бившите управляващи поискаха свикване на Велико народно събрание, в понеделник се отказаха от тази идея.
 
Цачева мотивира решението с обстоятелството, че за това е нужно повече време, а също така е напълно ясно, че няма да се съберат нужните гласове на две-трети от депутатите в 42-рото Народно събрание, за да се вземе такова решение.
 
Въпреки това депутатите от ГЕРБ започват активна парламентарна дейност за промяна на Изборния кодекс. Този път те ще разчитат и на неправителствени организации.  „Ние сме за нови избори, но не приемаме да се проведат по сега действащия Изборен кодекс. Ако се отиде на нови избори със същите правила, конфигурацията в парламента ще е същата”, обясни Цачева.

Тя се оправда, че може би заради политическа недалновидност на предишния парламент, когато ГЕРБ имаха мнозинство, не са променили правилата, така че сега да не се налагат нови изменения.
 
Заради това сега ГЕРБ ще предложи да се състави временна комисия с участие на неправителствени организации, за да се промени кодексът.

Депутатите на Бойко Борисов ще настояват да се запишат ясно правилата, определящи методиката за отчитане на изборните резултати, подготовката за отпечатването на изборните книжа, протоколи и бюлетини да се възложи изцяло на БНБ, както и да има строга отчетност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase