Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев остро се противопостави на решението на парламента да избере за председател на ДАНС депутата от ДПС Делян Пеевски.

Държавният глава дори настоя Народното събрание незабавно да преразгледа решението си. „Когато подписах указа за обнародването на промените в Закона за ДАНС, не знаех кой ще бъде избран за председател. А закона не върнах, защото вярвам, че демокрацията повелява на всяка ново управление да се даде шанс да реализира идеите си”, обясни държавният глава.

Той отново заяви, че няма да кадрува, но настоява всички назначения на новата власт да бъдат аргументирани публично.

„Промени в законите се правят с ясна визия и дългосрочен ефект. Не възразявам председателят на ДАНС да се избира от парламента, но очаквам да има повече публичност, да се мотивира изборът му и да се чуе гласът на хората. Процедурата, по която беше избран Пеевски, няма нищо общо с поетия ангажимент пред мен и народа за прозрачност. Жалко. Дадох кредит на доверие и обещах 100 дни толеранс, но след това назначение и начина, по който това беше извършено, кредитът ми на доверие е изчерпан”, отсече Плевнелиев.

Още по темата
„Не мога да се съглася председателят на тази институция да бъде номиниран и избран за 15 минути, без дебат, без концепция, това е недопустимо, то е с крайни последици и от него не следва нищо добро в сектор „Сигурност”, каза още той.

Според него шефът на ДАНС трябва да е човек с висока репутация и авторитет, на когото хората да вярват, човек познат и с доверие в професионалните среди, защото това е много консервативна система.

„Организираната престъпност е транснационална и ако шефът на ДАНС не се ползва с доверието на международните партньори, оставаме в изолация и не мога да приема, че по тези теми имаме право да подхождаме чисто политически, без да се чуе гласът на професионалните среди”, настоя държавният глава.

„Дължим на обществото откритост и мотивираност на всяко свое действие, това не се случи и не мога да подкрепя този модел на действие, настоявам парламентът незабавно да преразгледа решението си”, заключи президентът.

Той съобщи още, че свиква Консултативния съвет по национална сигурност на 20 юни от 9 ч. и очаква политическите лидери и премиерът Пламен Орешарски да защитят цялостната си концепция за реформа в сектор „Сигурност”. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase