Премиерът Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че евентуално преразглеждане на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е в правомощията на парламента.

На въпрос дали е убеден, че Пеевски може да се справи с ръководенето на родното ФБР, той отговори: "Нямаше да правя предложение, ако не бях убеден".

Още по темата

Във Видин министър-председателят обеща, че ще аргументира избора си за номинацията на Пеевски, щом така е поискал президентът Росен Плевнелиев.

"Щом президентът така е искал, значи ще аргументирам избора си", каза той и се обърна към журналистите с въпроса: "Защо не ми зададохте въпроса с какви аргументи предложих 17 министри и 17 зам.-министри – професионални аргументи?".

Орешарски призна, че го притеснява гражданското недоволство.

"Има случаи обаче, когато обществото ни е разделено и недоволството на една група е за сметка на други", каза той.

На въпрос дали е бил поставян въпрос или изборът на Делян Пеевски, или пада правителството, премиерът отговори: "В групата на БСП не са обсъждани такива неща".

Пламен Орешарски призова да оставим новия председател на ДАНС да си върши работата.

"Поставих му задачи, свързани с икономическата проблематика и подобряване събираемостта на приходите. Това означава и борбата с контрабандата. Притеснява ме големият размер – много по-голям от периода преди кризата", завърши премиерът.

По-рано днес заместник-председателят на ПГ на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов обяви, че няма никакъв шанс да бъде преразгледано решението за избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Народното събрание се е произнесло по въпроса и това е и позицията на парламентарната ни група", добави той.

Младен Червеняков, който не участва в гласуването на кандидатурата на депутата на ДПС, също потвърди, че към настоящия етап няма вероятност за преразглеждане на решението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase