Снимка: БТА

ГЕРБ започва сондажи за провеждане на извънредни парламентарни избори и свикване на Велико Народно събрание /ВНС/ за нова Конституция.

Това обяви от името на партията Цветан Цветанов в специална декларация по повод скандала около избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Вече нямам съмнение, че главният прокурор Сотир Цацаров е избран с протекциите на Делян Пеевски, заяви по-късно в кулоарите на парламента бившият МВР шеф.

Според него с днешния си акт лидерът на ПЕС Сергей Станишев предал националните интереси. Днес вие променихте ситуацията в България, аргументира решението за искане на предсрочни избори Цветанов.

Още по темата
 

Вече е ясно защо мнозинството е бързало толкова скоростно да приеме промените в закона за ДАНС и на
първо четене в закона за СРС-тата, отсече Цветанов.

Според него поправките, засягащи избора на председател на ДАНС, през цялото време са били такива, "че да
отговарят на професионалния капацитет на Делян Пеевски".

Никой обаче не си зададе въпроса кой е той и какви са отзивите в Европа и други държави по света относно монопола, който има в медийното пространство в България.

От днес страна ни е различна, в държавата няма да има тази сигурност, за която сте ме критикували. От днес оценките ще бъдат различни, защото в лицето на Делян Пеевски няма как да е същата по отношение на борбата с монополите и трансграничната престъпност, предупреди Цветанов.

С начина, по който редите областните управители и заместник-министрите, съм убеден, че залагате предстоящи протести. Вие сте хората, които ще преследвате тези, които ще организират протестите. Когато бях министър на вътрешните работи, никога и по никакъв повод не сме се противопоставяли на българските граждани. Лидерът на ГЕРБ тогава министър-председател Бойко Борисов взе държавническо решение, каза Цветан Цветанов.

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е политико-икономическа сделка и аз ви уверявам, че и българските граждани няма да го преживеят това, заяви още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase