Снимка: Булфото

БСП са доволни от оставката на председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова, но управляващите нямат намеса за решението й. Това стана ясно от изказването на депутата от БСП Явор Куюмджиев.

По-рано днес стана ясно, че Харитонова и целият състав на държавната комисия са подали оставките си.

"Според нас това е един правилен акт, защото госпожа Харитонова нямаше нашето доверие. Тя беше заместник-министър на ГЕРБ. Беше назначена като трети председател на регулатора в един мандат, което беше грубо нарушение на принципа за независимост на регулатора", коментира Куюмджиев.

Още по темата
Припомняме, че Евгения Харитонова стана  шефка на ДКЕВР, след като беше зам.-министър на енергетиката в правителството на ГЕРБ. Тя беше третият пореден председател на регулатора след Ангел Семерджиев и Юлияна Иванова по време на мандата на ГЕРБ.

БСП обаче настояха въпреки оставката си Харитонова да продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов председател и нов състав на ДКЕВР, което ще стане скоро.

ГЕРБ пък бяха повече от лаконични в коментарите си за оставката й.

Депутатът Димитър Главчев, когото Бойко Борисов посочи като министър на енергетиката в несъстоялото се второ правителство на ГЕРБ, категорично отказа коментар.

Делян Добрев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма по времето, когато Харитонова беше назначена, сега депутат, научи от медиите за оставката на шефката на ДКЕВР.

"Не съм чул, не съм говорил с нея, от вас разбирам. Нямам представа какви са мотивите й, трябва да попитате нея", заяви Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase