Снимка: Булфото

По-големи наказания за нападения над медицински специалисти прие парламентът, който гласува единодушно на първо четене четири законопроекта за изменения в Наказателния кодекс.

Всяка от парламентарните политически сили внесе свой законопроект, но текстовете са идентични, обобщи шефът на парламента Михаил Миков.

Още по темата
С предложените изменения в НК - посегателството на медиците се приравнява с причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган и други длъжностни лица, което според кодекса се наказва с лишаване от свобода.

Промените, подготвени от "Атака", предвиждат в този кръг от лица със специална защита да се включат и учителите. 

Законопроектите, предлагани от левицата и от ГЕРБ, освен причиняване на телесна повреда, регламентират и наказанията за убийство на медицински специалисти, като също се приравняват с наказания при убийство на съдия, прокурор, следовател, полицай и останалите, които се ползват със специална защита - лишаване от свобода от двадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Новият министър на здравеопазването Таня Андреева заяви по време на дебатите, че е доволна, че в най-кратки срокове промяната ще се случи.

"Моят призив е и към МВР и правораздавателните органи да се спазват тези промени в закона и тяхната работа също да доведе до резултат в най-кратък срок. Безспорно е, не само за българските лекари и медицински специалисти, но и за всеки гражданин, че трябва да има справедливост и правосъдие", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase