Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой е уверен, че под ръководството на Пламен Орешарски страната ни ще бъде готова да посрещне предизвикателствата, които стоят пред нея. Ромпой заяви това в специално изявление, в което от името на Европейския съюз поздрави Пламен Орешарски с избирането на кабинет.

Европейските институции и занапред ще бъдат готови да подкрепят България и да й съдействат. Очаквам с нетърпение да приветствам Пламен Орешарски на юнския Европейски съвет, обяви Херман Ван Ромпой.

Новият премиер и новото правителство на България ще продължат да допринасят за ролята на страната в общия европейски проект, уточни председателят на Европейския съвет.

От своя страна и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изпрати поздравителен адрес до новоизбрания министър-председател на България Пламен Орешарски.

От името на ЕК и от свое име имам удоволствието да изразя най-топли поздравления по случай избирането Ви за премиер на България, пише Барозу. Назначението Ви настъпва в решаващ момент за Вашата страна и за целия ЕС, допълва той. Вашето
правителство има възможността да осигури значително въздействие върху жизнения стандарт на българските граждани с продължаването на икономическите и структурните реформи, допълва председателят на ЕК.

Той пожелава на премиера Орешарски успех и изразява очакване двамата да се срещнат скоро.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase