Министрите на Пламен Орешарски. Снимки: БТА

Новите министри на премиера Пламен Орешарски един по един приеха постовете си от служебните и очертаха най-общо приоритетите си.

Първите стъпки, които ще предприема, са за решаване на проблемите на Спешната помощ, обеща здравният министър  д-р Таня Андреева.

Тя добави, че ще насочи усилията си и към промяна в лекарствената политика, без да конкретизира.

Андреева увери, че при решенията си ще се допитва и до съсловните организации.

Тя не посочи кои ще бъдат новите заместник-министри на здравеопазването, но увери, че следващата седмица ще се знаят имената им. По отношение на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места новият министър на здравеопазването каза, че вероятно ще има либерализиране на режима, но със строги правила.

„В момента и страната, и министерството се намират в кризисна ситуация“, призна вътрешният министър Цветлин Йовчев.

„За да излезем от нея, трябва да проведем сериозни реформи. Забавянето на тези реформи с всеки месец и година може да доведе до това, че основни дейности, или системата като цяло, да загубят своята функционалност”, каза той.

По думите му реформата в МВР ще засяга най-вече работата на полицията по битовата и финансовата престъпност и въвеждане на по-ефективно изразходване на ресурсите на министерството.

Йовчев посочи, че ще освободи МВР от несвойствената дейност и ще работи с повече публичност и отчетност.
Условията на труд и кариерното развитие на служителите на МВР, тяхната мотивираност и обучение ще са особен фокус в работата на новия министър.

„Нагърбил съм се с тежко бреме. Предполагам, че знам какво ме очаква. Ще направя всичко възможно - да поддържаме системата на МВР в това състояние, което ще може да даде и да гарантира ефективно противодействие на престъпността, охрана на обществения ред и на държавната граница”, посочи Цветлин Йовчев.

„Чудеса не можем да обещаем, но обещаваме, че стъпка по стъпка ще подобряваме живота на хората”, посочи пък новият икономически министър Драгомир Стойнев. Той увери, че няма да има рязко поскъпване на тока.

По думите му „през годините е имало административен силов натиск върху малкия и средния бизнес”. „Всеки един бизнесмен и предприемач може да отдъхне и да е сигурен, че държавата няма да го глобява, да го натиска, да го рекетира“, успокои Стойнев.

По отношение на изграждането на АЕЦ „Белене” трябва да се направи анализ на техническата част и на бъдещото потребление на електроенергия в региона, заяви новоизбраният министър. Според него проектът трябва да бъде структуриран по начин, който ще го направи успешен.

Културният министър Петър Стоянович пък емоционално каза: „Бог да ни е на помощ, но само с него няма да успеем, трябва и ние да поработим”.

Той очерта първите си стъпки, които предвиждат срещи с неправителствените организации и други формации, които работят по националната стратегия за културата, и с творческите съюзи.

"Ще поръчам също детайлна "снимка" на състоянието на Министерството на културата, обяви Стоянович. Той заяви, че ще разчита на компетентността и лоялността на директорите на дирекции в МК, които присъстваха на церемонията. 

"Има официален език в България, на който трябва да се говори, разбира се, че всеки може да говори и друг език -
английски, немски или турски. Не можем да забраним да се изучава турския език, но това не може да става в задължителната програма“, коментира в първия си работен ден министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Да работи в защита на съвестта, обеща правосъдният министър вицепремиер Зинаида Златанова.

Съвестта на всеки магистрат управлява съдебната система, смята новият правосъден министър.

Основен принцип на новия финансов министър Петър Чобанов ще бъде стабилността на валутния борд, както и
фискалната стабилност. Нужен ни е задълбочен анализ на управлението в последните четири години и да видим къде са били пропуските и къде може положението да се подобри, каза финансовият министър. Ще има отчетност и прозрачност в работата, обеща на медиите Чобанов.

„Ще продължим с най-важните проекти“, обеща регионалният министър Десислава Терзиева. Тя уточни, че се нуждае от време да се запознае с работата на министерството и след седмица-две ще оповести приоритетите си. Има план "Орешарски", нашата концепция е разработена във връзка с този план, има някои неотложни мерки, които трябва да се вземат, допълни Терзиева.

„Аз съм радетел на това, че проблемите на околната среда и изменението на климата трябва да намерят мястото си във всички секторни политики в България, и там ни предстои много работа, надявам се в добро сътрудничество с моите колеги“, каза екоминистърът Искра Михайлова.

„Не съм демон, нито реваншист“, заяви новият министър на транспорта и съобщенията Данаил Папазов.

Той обеща да работи в защита на българските превозвачи, които се оплакват от прекалена административна тежест на границата с Турция в най-кратки срокове.

Папазов увери, че ще работи за стабилизирането на БДЖ. "Ще се опитаме да спрем приватизацията, нищо прибързано няма да правим, ще работим планирано и обосновано", каза още той.

Решението си новоназначеният министър мотивира с острата нужда от работни места в момент на безработица.

Новият министър на отбраната Ангел Найденов заяви ангажименти и задачи, свързани с "възстановяване на отнети социални права на българските военнослужещи".

"Трудностите сигурно са някакво обяснение, но те не могат да бъдат постоянно извинение за орязване на права, не на привилегии, на права, които според мен държавата дължи на хората, които са ангажирани с отбраната и военната сигурност на страната", изтъкна той.

„Трябва да направим стратегия и да развием приоритетите си в секторите "зеленчукопроизводство", "животновъдство", "овощарство", "хидромелиоративното строителство", изложи вижданията си и новият земеделски министър Димитър Греков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase