Снимка: БТА

Депутатите от ГЕРБ бойкотираха две парламентарни комисии още на второто заседание на Народното събрание.

Те отказха да участват във временната комисия, която ще изработи правилник за работа на 42-то НС.

Въпреки че само трима депутати от ГЕРБ участваха в гласуването, тя стана факт с гласовете на народните представители от останалите групи.

Те решиха, че председател на комисията ще бъде зам.-шефът на парламента Мая Манолова от Коалиция за България.

От “Атака“ в комисията влизат Явор Нотев, Петър Петров и Павел Шопов, от ДПС – зам.-председателят на НС Христо Бисеров, Хамид Хамид и Камен Костадинов.

В комисията ще има и още двама представители от червените – Янаки Стоилов и Младен Червеняков.

Временната анкетна комисия по правни въпроси в крайна сметка също беше гласувана.
Председател ще е Христо Бисеров, а членове Четин Казак, Хамид Хамид, Мая Манолова, Младен Червеняков, Янаки Стоилов, Явор Нотев, Петър Петров и Павел Шопов.

ГЕРБ отказаха да излъчат свои представители и в тази комисия.
Червените настояват тя да бъде на паритетен принцип – по трима народни представители от всяка група.

„Ние смятаме, че има категорично нарушение на основни принципи и текстове на правилника, заяви Искра Фидосова, която оглавяваше правната комисия в предишния парламент.

42-то НС работи по правилника на предходното до изготвяне на нов. ГЕРБ категорично настояват съставът на комисията да бъде на квотен принцип.

Фидосова отново обвини представителите на БСП, ДПС и Атака, че са договорили.

В предишното НС имаше поне три комисии, които бяха изградени на паритетен принцип, заяви Ангел Найденов от Колация за България. Отново ще кажа, че в момента изграждаме временни органи, като нашето предложение е широко участие на всички парламентарни групи, допълни червеният народен представител. По думите на Найденов ГЕРБ целели единствено да покажат, че са най-голямата парламентарна група.

Господин Найденов не ви стигнаха три години и осем месеца да научите правилника, очевидно не сте го прочели и сега, не остана длъжна и Фидосова.

„Уважаема госпожо Фидосова, няма как да има нарушение в изграждането на тази комисия защото няма нарушение“, заяви Антон Кутев. Той излезе на трибуната и си забрави мисълта, след което слезе с усмивка без да каже нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase