Бойко Борисов в пленарната зала. Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще обяви кабинет, за да знаят хората какво ще е алтернативното правителство, и тогава ще върне мандата.

„Аз ще предложа правителство във всички случаи. Ще разговарям с президента как да се съкратят сроковете, защото то ще е само правителство, за да знаят българските граждани какъв кабинет бих предложил, така че сроковете да се съкратят до минути и часове. Ще обявя правителство, за да знаят хората с кои експерти и кое ще е нашето алтернативно правителство, не в сянка, и тогава ще върна мандата“, отсече той пред журналисти.

Депутатите на ГЕРБ утре ще влязат в парламента, но вече и те няма да се регистрират, заяви още председателят на ПГ на ПП ГЕРБ.

Коментарът му дойде, след като още в първия ден на 42-рото НС между народните представители избухна скандал, след като „Атака“ не се регистрираха за заседанието на парламента и не участваха при избора на Михаил Миков за председател на НС.

Заради по-ниския кворум гласовете на БСП и ДПС бяха достатъчни той да оглави парламента. ГЕРБ веднага обвини националистите в скрита договорка с БСП и ДПС.

„Ще видим сега какъв номер ще изиграят за правителство. Ще видим как „Атака“ трябва да им даде 3-4 души, за да направят правителство“, прогнозира Борисов какво ще се случи, ако неговата партия не се регистрира в пленарна зала при гласуването на кабинет с мандата на БСП.

Той за пореден път подчерта колко е тежка ситуацията в страната и цяла Европа. „Ние се занимаваме тук с кой влиза и кой излиза. Ако те бяха загрижени за България, щяха да кажат: „Добре, нека първата политическа сила вземе председателското място в парламента“, заяви Борисов по повод отхвърлената кандидатура на Цецка Цачева.
Той заяви, че никога досега не е имало избран председател на НС с по-малко от 120 депутати, както се било случило днес с Миков.

Още по темата
Борисов за пореден път обясни, че „Атака“ умишлено са свалили кворума и са направили така, че гласовете на ДПС и ДСП да са достатъчни за избора на председател на НС.

След днешния спектакъл ви е ясна цялата им схема, отсече лидерът на ГЕРБ.

Експремиерът нападна остро Волен Сидеров, като обясни, че „той има какво да отговаря на неговите избиратели“. По думите на Борисов номерата на Сидеров щели „да бъдат да напада, ще дърпа, ще предизвиква някой да направи ексцесия някаква“.

„Нашият бойкот не е бойкот, ние бяхме в парламента и честно и почтено си гласувахме и какво стана? На нас ни отива или председателското място или ще стоим като опозиция и ще им гледаме сеира“, коментира депутатът излизането от зала на ГЕРБ и отказа на партията да предложи зам.-председател на НС.

Лидерът на ГЕРБ коментира и думите си, че е готов да подкрепи номинирания за премиер от левицата Пламен Орешарски в някои от мерките му. По негови думи той “щял да гласува с две ръце“ за промени в закона, които да регламентират състава на ДКЕВР да се избира с две трети парламентарно мнозинство, реализираното на инфраструктурни проекти и вдигане на майчинските.

„Не е нито грозно, нито безпринципно, бих гласувал с две ръце да им се случат тези неща. Това е конструктивна опозиция, а не на инат, заяви Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase