Марин Райков. Снимка: БТА

Служебният премиер Марин Райков определи като кошмарен варианта да не се сформира правителство. Нито аз, нито който и да било от моя екип бленуваме за това да останем на тези свои функции, заяви Райков.

Той изрази надежда правителството да бъде сформирано на основата на честен и прозрачен подход, да бъде стабилно, а не за шест месеца, и партиите, които стоят зад него, да бъдат ясно дефинирани. По думите му причината най-гласовитите в тиражирането на апокалиптични сценарии политическите сили да не искат касиране на изборите е, че те преминаха спокойно и в безупречен ред.

Райков заяви, че в деня за размисъл е бил в София, но за разлика от други, не е нарушил предизборното мълчание.

Премиерът коментира, че политическите сили, които гласуваха изборните закони, са използвали собственото си недомислие за ксероксите, за да отправят упреци и обвинения срещу служебното правителство. По думите му определени проблеми са възникнали в около 2% от СИК. В ЦИК обаче няма нито една жалба за неполучено копие от протокол поради проблеми, свързани с ксероксите или тонерите.

Още по темата
Райков отрече и да е имало слаба организация на вота зад граница. Той посочи, че се е създало напрежение на места, където предварителните заявки не са били достатъчни за откриване на повече от една секция. Именно натрупването на повече желаещи да гласуват е създало напрежение, но премиерът е наредил на посланиците да вземат мерки, за да осигурят възможност за гласуване и това е било направено.

Райков очаквал „със затаен дъх“ прокуратурата да изясни какво означават тези 350 000 бюлетини в печатницата в Костинброд. Беше ми казано, че част от тях са технологичен брак, заяви той, но уточни, че това не е информация, предоставена по линията на прокуратурата.

Премиерът посочи, че по случая служител на МС не е бил разпитван. Зададени били няколко въпроса на главния секретар Росен Желязков.

Райков смята, че съзнателно се игнорира фактът, че правителството в лицето на ДАНС и МВР е предприело мерки за поставянето под охрана на намерените в печатницата в Костинброд 350 000 бюлетини и на практика така е извършена превенция, за да се предотврати евентуално нарушение.

Премиерът не се интересувал и не било обсъждано на кого е печатницата, нито някога се е срещал с ръководството й. Направена е обществена поръчка, това е печатницата, която е успяла да се наложи, посочи той.

Премиерът каза, че е запазил главния секретар на МС Росен Желязков в екипа си, защото е много добър юрист. Самият Желязков заяви, че не бил член на който и да е кабинет. По думите на главния секретар на МС изискването за брак е традиционна разпоредба, но той трябва да се съхранява.

Матрицата се изработва от изпълнителя, ангажимент е на изпълнителя и е негова собственост. Всяка печатница може да ползва матриците за каквото намери за добре, включително няма пречка печатницата да си печата по тези бюлетини примерно за фототапет или за нещо друго през следващите години, обясни Желязков.

Впоследствие той уточни, че изказването му е иронично и има предвид, че пособията за отпечатване не се плащат и МС не поръчва матрица, а брой бюлетини. Самото отпечатване на каквото и да е извън поръчката е ангажимент на изпълнителя, а не е отговорност на възложителя, каза той.

Служебният премиер Петя Първанова заяви, че в изборния ден МВР е било там, където изисква законът . Тя уточни, че вътрешното министерство по искане на прокуратурата е участвало със свои сили в проверката в Костинброд. Ангажиментът на МВР там е бил за охрана в периода 23 април – 8 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase