Бившият премиер Бойко Борисов е най-споменаван в медиите. Снимка: Булфото, архив

Най-отразяваната политическа партия в медиите за първите три седмици от кампанията е тази на бившите управляващи от ГЕРБ. Тя е фигурирала 3642 пъти, показва междинен доклад от мониторинг, изготвен от Института за социална интеграция и Фондацията за европейски прогресивни изследвания в Брюксел.

Причината за това обаче са скандалите с подслушванията, пише в прессъобщението към доклада.

Екипът на изследването е анализирал 611 информационни единици от различни медии в периода 12 април - 3 май.

В тях основната опозиционна сила БСП/Коалиция за България е спомената 2021 пъти, което прави отношение от близо 7 към 4 в полза на ГЕРБ, пише в изследването. На трето място е ДПС с 865 споменавания, следвана от партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" с 402 и "Атака" с 400. РЗС попада в публикациите 349 пъти, ДСБ - 316, а СДС - 264. Под 200 споменавания имат партията на СКАТ - НФСБ и ВМРО, а формациите на протестиращи са споменати едва 40 пъти.

Като цяло може да се каже, че основните партии са изградили относително неутрален образ в медиите за този период, като в малко по-отрицателен контекст е попаднала партия ГЕРБ. Това до голяма степен отново се дължи на разразилите се скандали и замесените ключови фигури, анализират експертите.
 
При лидерите на основните политически сили картината не се различава съществено.

Най-популярен е бившият премиер Бойко Борисов, който е споменат 1859 пъти, следван от президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев - 1029 пъти.

И тук видно е съотношението почти 2 към 1 в полза на Борисов. Далеч назад остават Лютви Местан с 303 споменавания (или 6 към 1 спрямо водача), Меглена Кунева с 273 (или 7 към 1), Яне Янев с 207 (или 9 към 1), Иван Костов с 203 споменавания. На дъното на този ранк са лидерът на „Атака“ Волен Сидеров със 119 споменавания (или 15 към 1) и Емил Кабаиванов с 63 (или 29 към 1).

И при този анализ е видна преднината на лидера на ГЕРБ, който обаче е придобил относително по-негативен образ в сравнение със своите опоненти. С изключение на Борисов, като цяло повечето политически лидери са близо до неутралния спектър, с лек превес на отрицателното отношение в медиите, което е нормално заради предизборната ситуация. Изключение прави само Лютви Местан, който е отразяван положително от медиите, но в малка степен.

Скандалът от последните седмици е дал своето отражение върху бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, пише още в прессъобщението. Въпреки че той е най-често споменаваният политик, незаемащ лидерски пост, то значителна част от публикациите и информацията за него е по-скоро в негативен контекст. 

Цветанов е попаднал 1846 пъти в наблюдаваните медии. С изключение на лидерите, които вече бяха споменати, бившият вътрешен министър е единственият, който е попадал в медиите в такъв мащаб. Далеч назад остават претендентът за премиерско място от БСП Пламен Орешарски - 232 споменавания, който обаче се среща с далеч по-положително отношение от медиите.

Същото важи и за бившия регионален министър Лиляна Павлова, която е намерила място в медиите 238 пъти. Заедно с Орешарски, Стефан Данаилов и Томислав Дончев четиримата са представяни в значително по-положителна светлина от медиите.  Относително неутрално присъствие има служебният премиер Марин Райков, който е споменат 324 пъти.

Мониторингът регистрира и отношението към някои ключови институции, които имат пряко отношение към изборния процес. От набелязаните най-популярно е МВР (1112), но с отчетливо отрицателно отношение при отразяването. На следващо място това е служебният кабинет (754 пъти) и значително по-неутрално отношение. След тях са президентът Росен Плевнелиев (571) и ЦИК (237).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase