Бойко Борисов. Снимка: архив БТА

Поредна доза критики изсипаха от БСП по повод нерегламентираното подслушване и изтеклите разговори между ексспремиера Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и вече бившия градски прокурор Николай Кокинов. Традиционно левицата съсредоточи нападките си срещу ГЕРБ – по-конкретно лидер на партията Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов, както и върху ръководството на МВР в лицето на главния секретар Калин Георгиев.

От последния скандален запис на разговор между Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов става повече от ясно, че се нарушава основен конституционен принцип – този на разделението на властите, а  властта се използва за партийна употреба от ПП ГЕРБ. Съдебната ни система е поставена на колене пред партия ГЕРБ, завяват от БСП.

Припомняме, че в петък до медиите бяха изпратени записи на разговор между Борисов, Найденов и Кокинов, в които те обсъждат магистрати, бившият градски прокурор дава информация на ексземеделския министър за досъдебното производство срещу него и обсъждат назначения на магистрати.

Според левицата цялата истина за незаконното подслушване трябва да бъде изяснена, а прокуратурата би следвало да се самосезира за поне няколко престъпления. От левицата виждат в записите на разговорите данни за възпрепятстване на наказателно преследване, търговия с влияние, изнасяне на класифицирана информация, злоупотреба с европейски средства, незаконно подслушване. Припомняме, че стана ясно, че записите не са получени от законно прилагани СРС-та.

Очевидно Николай Кокинов е събрал и остатъците от достойнство, които има, и поне с подаването на оставката си изпревари това, което щеше да се случи във ВСС, заявяват от БСП.

Според БСП всеки юрист е бил потресен от съдържанието на разговорите. От “Позитано 20“ остро критикуват и реакцията на експремиера. В декларацията си те заявяват, че позицията на Борисов, че не е чел, не е чул записите, не е издържана. Според “Позитано 20“ ще се наложи лидерът на ГЕРБ да даде обяснение първо пред прокуратурата, а след това и пред обществото за това, което всички чуха.

Абсурдни са опитите на главния секретар на МВР да неглижира случващото се и да участва в кризисния пиар, който ГЕРБ си организира, заявяват от левицата.

Припомняме, че Калин Георгиев неколкократно заяви, че според него няма незаконно подслушване в МВР.

Това е доказателство, че сегашното ръководство на МВР има една единствена задача – да потули скандала, да замете следите в МВР и да участва в употребата на силовото ведомство за целите на предизборната кампания, заявяват от “Позитано 20“.

Червените за пореден път заявяват, че най-големият проблем за честността на предстоящия вот е страхът. Според тях МВР се превръща в един от инструментите за всяване на страх в обикновените граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase