Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия не предвижда засега извънреден доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка преди документа, чието изготвяне се очаква в края на годината. Това заяви на пресконференция говорителят на Еврокомисията Марк Грей, предаде БТА.

Попитан за пореден път дали ЕК ще вземе отношение по скандала с подслушванията в нашата страна, говорителят повтори позицията, че разследването по този индивидуален случай продължава и е в ръцете на българската прокуратура.

Българските власти трябва да определят следващите стъпки, ние наблюдаваме събитията в страната отблизо. Със сигурност, преди да сме видели стъпки, които да налагат нашия коментар, не възнамеряваме да коментираме, заяви Грей.

Още по темата

Говорителят посочи, че неотдавна с докладите си по механизма за наблюдение над нашата страна ЕК е отправила препоръки към българските власти и те добре знаят какво следва да предприемат. Очевидно в страната предстоят избори и ще бъде задача на новото правителство да постигне напредък, засега възнамеряваме да изготвим следващия си доклад за България в края на годината, допълни Грей.

В докладите досега сме обсъждали въпроса с подслушването, в предстоящия доклад ще преценим дали отново да разгледаме тази тема. Засега за нас последните събития в страната са индивидуален случай, подложен на разследване, затова не правим подробен коментар, поясни говорителят. Отправените препоръки в последния доклад са в сила и очакваме българските власти да отговорят на тези препоръки, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase