Президентът Росен Плевнелиев застана зад действията на прокуратурата. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев застана зад действията на прокуратурата по скандала с подслушванията и във връзка с образуваното досъдебно производство срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

"Абсолютно недопустимо е да има капчица съмнение, камо ли да се окаже и вярно, че в една демократична и правова държава могат политици, граждани, включително държавният глава, могат да бъдат подслушвани. Вярвам, че действията на прокуратурата са правилни, пожелавам им да действат адекватно бързо, да стигнат докрай и съм този държавник, който ще даде пълен шанс не само на думи, но и с делата си, с каквото мога да подкрепя техните усилия“, заяви президентът.

Плевнелиев уточни, че е разговарял два пъти по телефона с главния прокурор Сотир Цацаров след подаването на сигнала от лидера на БСП Сергей Станишев. Президентът дал подкрепа за действията на прокуратурата и изразил надежда тя да стигне докрай в разкриването на истината, да има ясни резултати в разумен срок.

Още по темата
"Притеснен съм от констатациите на прокуратура че в МВР са създаден предпоставки за нерегламентирано ползване на СРС. Надявам се служебният министър да вземе мерки чрез създаване на работещи междуведомствени правила, включително вътрешноведомствени правила от гледна точка ползването на СРС", заяви Плевнелиев. По думите му очевидно това, което констатират от прокуратурата, е, че през годините не е имало строен ред от гледна точка на ползването им.

Вярвам, че всички трябва да си напишат урока, МВР спешно трябва да си пренапише и преразгледа правилата вътре в самата система, за да има силен контрол вътре в МВР, е категоричен президентът.

Плевнелиев заяви, че ще се въздържи от коментар дали ексвътрешният министър Цветан Цветанов трябва да понесе отговорност във връзка със скандала с подслушванията, докато не получи данните и фактите от прокуратурата. Държавният глава посочи, че за това е рано, защото техните доклади все още са на предварителна фаза и предстоят още разпити и проверки.

Той изрази готовност да се обърне към следващото НС с молба за законодателна инициатива за недопускане на предпоставки за нерегламентирано подслушване.

"Дали това ще стане, като се изнесе службата извън МВР, дали ще стане, когато се въведат механизми на независим парламентарен контрол или на други институции, които биха могли да играят тази роля, го оставям на волята и професионализма на депутатите от следващото НС. Ситуацията в момента е неприемлива", подчерта Плевнелиев.

По думите му в казуса със Станимир Флоров, към който има съмнения, че е вземал подкуп в особено големи размери, отново прокуратурата трябва да бъде категорично подкрепена в нейните усилия.

"Моля служебния вътрешен министър да вземе незабавни мерки, включително по Закона за МВР, в подкрепа на действията на прокуратурата, дори ако тези мерки включват спешно отстраняване от длъжност на шефа на ГДБОП, докато прокуратурата си свърши работата и с оглед създаването на предпоставки те да могат безкомпромисно и обективно да работят", поиска президентът.

Той индиректно предупреди: „Очаквам да се вземат спешни и адекватни мерки. Първо давам шанс.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase