Станимир Флоров. Снимка: архив Булфото

БСП искат премиерът Марин Райков и министърът на вътрешните работи Петя Първанова незабавно да освободят от длъжност директора на ГДБОП Станимир Флоров, става ясно от позиция на партията, разпространена от пресцентъра на левицата.

Днес стана ясно, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу Станимир Флоров за подкуп в особено големи размери и представляващ особено тежък случай.

Обвинението започна проверка, след като в началото на седмицата медиите и прокуратурата получиха серия от документи с гриф “Строго секретно“, в които се твърди, че Станимир Славейков Флоров дълги години е бил разработван за това, че в качеството си на МВР служител на различни нива е покровителствал контрабандни канали, трафик и търговия с наркотици и е осъществил всички възможни форми на корупция.

Още по темата

Райков и Първанова не могат да бъдат безучастни, след като Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу Станимир Флоров за такова тежко престъпление, обявяват от БСП.

Червените не пропускат да припомнят, че левицата от дълго време настоява за оставката на Флоров. От “Позитано“ 20 неколкократно са изразявали недоверието си към шефа на ГДБОП. Още преди месец председателят на БСП Сергей Станишев предупреди, че Станимир Флоров е гръбнакът на полицейщината на Цветан Цветанов, изпълнител на неговите поръчки, и изрази съмнение, че той ще окаже въздействие за манипулацията на изборите, се казва още в позицията на БСП.

От столетницата припомнят още, че Станишев е споделял притесненията си и пред Марин Райков, но тогава премиерът заяви, че за него е важен институционалният подход. Очевидно е, че с хора като Флоров институциите не работят.

Оставането му на ръководния пост в ГДБОП дискредитира и структурата, която представлява и България пред европейските ни партньори, твърди от левицата. От “Позитано“ припомнят, че още преди дни, когато за първи път се появиха публикации по секретните документи, са настояли за отстраняването на Флоров.

Тогава нито премиерът Райков, нито министърът на вътрешните работи Петя Първанова освободиха Флоров. Настояваме президентът Росен Плевнелиев да изрази своята позиция, защото носи пряката отговорност за работата на служебното правителство, завършват червените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase