Снимка: БулФото

Общ преглед

Не се очаква поскъпване на билетите за БДЖ след въвеждането в експлоатация на новите вагони, заяви транспортният министър Кристиан Кръстев, който инспектира процедурата по въвеждането на вагоните в експлоатация.

Нови 30 спални пътнически вагона ще бъдат пуснати в експлоатация най-вероятно от 1 май тази година. Те ще обслужват дългите дестинации на БДЖ - Варна, Бургас, Силистра, Русе.

Пет от вагоните са приспособени за хора с увреждания, а останалите са конвенционални. Всеки вагон разполага с 10 спални кабини с по три легла, снабдени са с пожаро-известителна система, както и с информационна система.

Според директора на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" Веселин Василев в България досега не е имало толкова добре технически снабдени вагони. Те разполагат още с интерком система за връзка, която позволява подаването на информация от един вагон на друг.

Предвидено е индивидуално събуждане на всеки от пътниците. Вагоните разполагат и с душ-кабина, санитарен възел, помещение за предлагане на топли и студени напитки. Климатичната им инсталация позволява индивидуално регулиране на температурата във всяка кабина. В горещите месеци тя може да бъде снижена до 18 градуса.

Цената на договора е 1 млн.73 хил. евро без ДДС на вагон. Общата стойност на вагоните е 32 млн. 202 хил. евро без ДДС. Вагоните могат да се движат с до 160 км/ч, затова на този етап те не могат да бъдат включвани в международни композиции. Причината е, че по европейските стандарти железниците се движат с до 200 км/ч. 

Страната ни закупи спалните мотриси през 2010 г. и те трябваше да станат част от железницата още през юли 2012 г. Тогавашното ръководство на БДЖ, начело с Йордан Недев, отложи пускането им с обещание за август. След като вагоните се оказаха без нужни сертификати и без направени тестове за скорост и издръжливост, включването им в състава се отложи за есента.

След известно затишие по темата преди бившият транспортен министър Ивайло Московски даде ново обещание за пускането им през март. Когато това отново не се случи и ясна обосновка за причините не бе дадена, служебният министър Кристиан Кръстев увери обществеността, че до лятото новите мотриси ще влязат в експлоатация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар