Лютви Местан. Снимка: БТА

Министърът на вътрешните работи Петя Първанова е провела телефонен разговор с председателя на ДПС Лютви Местан, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Поводът е състоялата се по-рано днес извънредна пресконференция на партията, по време на която беше съобщено, че кандидати за депутати от листата на ДПС в Пловдив са били „привикани“ в полицията.

Министър Първанова е уверила председателя на ДПС, че органите на реда са извършили рутинни полицейски действия в изпълнение на законовите им задължения, свързани с превенцията на престъпността. В случая ставало въпрос за връчване на протокол на шестима, съгласно чл.56 от Закона за МВР.

Още по темата

Той предвижда полицейските органи да предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред.

В телефонния разговор министърът на вътрешните работи подчертал, че ангажиментите на МВР, свързани с изборите, са да гарантира реда и спокойствието при провеждането им.

Вчера полицията в Пловдив е привикала общински съветници в местния парламент от ДПС, които са включени и в листите на парламентарните избори. Общинските съветници не са получили ясен отговор за какво точно престъпление са привикани.

По думите на лидера на ДПС Лютви Местан местните структури на полицията отговорили, че акцията им е наредена от „началниците“. В полицията в Пловдив са били извикани Бранимир Иванов и Антон Карагьозов. Органите на реда споменали, че се канят да привикат и Еньо Петров, и други активисти на движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase