Снимка: архив, Булфото

Съществуват определени митове с образа на българския депутат, заявиха пред bTV бившите народни представители от ГЕРБ Ирена Соколова и Владислав Димитров. Те коментираха информацията, че доскорошните депутати масово се регистрират като безработни на борсата. 

„Стои идеята, че депутатът е богаташ, който задължително се облагодетелства от властта”, заяви Соколова. Колегата й Владислав Димитров добави, че се създава „грешно впечатление за народния представител, а ние берем плодовете”.  И двамата заявиха, че не са се записали в бюрото по труда.

Още по темата
„За четирите години, в които сме работили в НС, ние сме имали своя 100-процентов ангажимент, срещу който сме получавали заплати. Как човек, който е прекъснал работа, да издържи 2 месеца без заплата”, попита Соколова в подкрепа на бившите депутати, които вече се записаха в бюрата по труда.

Тя си обясни реакцията срещу тях с народопсихологията – на другия да му е по-зле. Димитров пък обясни, че парите, които получава в работата си в частния сектор, са горе-долу толкова, колкото е взимал в парламента, и не се е замогнал.

Регистрираните депутати на трудовата борса ще получават максималното обезщетение - 1200 лв. месечно, тъй като са били осигурявани на над 2000 лв. брутна заплата. Държавата ще ги подпомага между 6 месеца и 1 година в зависимост от трудовия им стаж.

Според в. Труд“ народните представители, сменили депутатските банки с бюрото по труда,  са най-много от ГЕРБ. Завъртяха се имената на Величка Шопова, Зоя Георгиева, Вяра Петрова, Румен Данев, Лили Боянова от ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase