Никой освен независим регулатор не може да отнеме лиценза, заяви Нечас. Снимка: архив, Reuters

Ситуацията в България, при която главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, е политическа игра, заяви чешкият премиер Петър Нечас, цитиран от в. "Право" и агенция ЧТК.

"Дълбоко съм убеден, че целият случай около ЧЕЗ е политически въпрос", заяви Нечас.

Чешката държава има мажоритарен дял в ЧЕЗ, припомня ЧТК, цитирана от БТА.

"Ако погледнете структурата на цените на енергията в България, ще установите, че не разпределителят ЧЕЗ, а енергията от възобновяеми източници има много по-голям дял за растежа им", според премиера.

Още по темата
"Освен това можем само да гадаем колко е близък Цацаров с бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност започна цялата история", отбелязва правителственият ръководител.

Обвиненията на Цацаров срещу ЧЕЗ не са разследвани от независим регулаторен орган, допълва той.

"Никой освен независим регулатор не може да отнеме лиценза. Можем само да се надяваме, че България ще действа според принципите на върховенството на правото и европейските стандарти", заяви Нечас, като допълни, че неотдавна Чехия се е застъпила за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

В края на миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че започва процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ. Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в ДКЕВР били установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия, обясни Цацаров. ДКЕВР не е реагирала на нито един от тези случаи въпреки масовите оплаквания на граждани, добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase