Марин Райков. Снимка: БТА

Премиерът на служебното правителство Марин Райков никога не е бил гражданин на САЩ, макар че е роден във Вашингтон, заяви днес в Министерския съвет новият шеф на пресцентъра Ивет Добромирова.

По думите й законът в САЩ, според който всеки роден в Съединените щати става техен гражданин, не важи за деца на дипломати.

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ, където дипломат е баща му - Райко Николов.

Според чл. 110 от Конституцията членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители. Тъй като служебният премиер е роден във Вашингтон, се появиха коментари дали той легитимно е избран от президента за поста.

Два пъти Марин Райков отказа да отговори на въпрос на журналисти дали има чуждо гражданство. Първият път той запази мълчание след срещата си лидера на БСП, а вторият път днес – след среща с лидера на ДПС. Вместо него разясненията направи Ивет Добромирова. Съмнения за гражданството се появиха и за министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Още по темата
Служебният екоминистър заяви в неделя, че е започнал процедура по отказ от британското си гражданство още когато са го поканили за министър в служебния кабинет.

„Не е чак такава жертва да се откажеш от британското гражданство, след като така или иначе си гражданин на ЕС, така че според мен си струваше”, каза Попов.

В това правителство, след три проверки, не сме установили някой от министрите да има двойно гражданство - включително и министър-председателя. Това, че съм роден в Съединените щати, не ме прави с двойно гражданство, коментира в събота пред БНР Марин Райков.
Първата си пресконференция в Министерския съвет Райков ще даде в сряда след заседанието на кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase