Ген. Кирчо Киров. Снимка: архив, Булфото

В момента имаме въвличане на една деполитизирана структура (Националната разузнавателна служба – бел. ред.) в политизирана полемика, да не кажа в политическа интрига.

Това обяви пред bTV бившият ръководител на НРС ген. Кирчо Киров по казуса с подготвян атентат срещу Бойко Борисов с главен поръчител Ахмед Доган, за който сам съобщи бившият премиер от парламентарната трибуна, след като депутатите приеха оставката му.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че подобен сигнал е постъпил у нас през 2005 г., който представлявал лист хартия с два параграфа. Първият параграф от “листа хартия“ се описва, че организираната престъпност у нас подготвя атентат срещу главния секретар на МВР Бойко Борисов, а вторият - че атентатът е договорен с Ахмед Доган, когото възнамерявали да сложат на мястото на Борисов.

От службите са преценили, че написаното във втория пасаж е с изключително ниска степен на достоверност и затова тогава Борисов не е бил запознат с него.

През тази година, малко преди изявлението на премиера Борисов в Народното събрание, той е бил запознат и с втория пасаж от директора на Националната разузнавателната служба.

Още по темата
Ген. Кирчо Киров отказа да коментира защо точно в този момент настоящият шеф на разузнаването Драгомир Димитров е съобщил на Бойко Борисов за сигнала.

Според него обаче има достатъчно заинтересовани лица и структури, които имат интерес да „пуснат” подобна информация.

„Ролята и мястото на НРС е да прецени нейната достоверност. В този период (2005 година – бел. ред.) ДПС, ръководено от Доган, беше коалиционен партньор и такава информация изглеждаше меко казано с нулева достоверност. В рамките на нашите възможности проверихме информацията. Бяха взети и мерки за засилване на охраната на Бойко Борисов, който тогава беше главен секретар на МВР”, обясни ген. Киров.

По думите му независимо то поредицата „положени усилия” на разузнаването партньорската служба, която е подала сигнала, нито е потвърдила информацията като достоверна, нито е отрекла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase