Снимка: архив, Reuters

Назначаването на служебното правителство отекна силно в Брюксел със своята ориентация и много категорична експертна позиция, възможности и потенциал. Убеден съм, че колегите в Европейския съвет са много наясно със ситуацията в България. Това заяви пред български журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев при пристигането му за участие в двудневното заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС, съобщиха от прессекретариата на президента. 

Държавният глава отново подчерта, че в преходния период до произвеждането на предсрочните парламентарни избори президентството ще продължи да бъде институцията, която гарантира стабилността и приемствеността в управлението на страната.
 
Росен Плевнелиев беше категоричен, че на заседанието на Европейския съвет е необходимо да бъде постигнат баланс между изискването за финансова дисциплина от страна на държавите членки на ЕС и политиките за растеж. По думите му, особено внимание лидерите ще отделят на младежката безработица.
 
Страните от ЕС нямат основания да се опасяват от „социален туризъм” от страна на България, коментира държавният глава в отговор на журналистически въпрос. „Няма данни, които да доказват подобни твърдения”, заяви президентът и призова европейските лидери „да не решават вътрешнополитически въпроси с удобното извинение България”.
 
Президентът пристигна в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет. Държавните и правителствените ръководители от ЕС ще направят оценка на цялостния напредък, постигнат от държавите членки при изпълнението на препоръките по държави за 2012 г. и ще приемат стратегически съвети и насоки. Съветът ще предостави също така насоки по отношение на програмите за стабилност и конвергенция за 2013 г., както и по осъществяването на водещите инициативи на стратегията „Европа 2020“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase