Снимка: архив, Булфото

След като депутатите от 41-то НС заседаваха само час и половина, политическите сили избързаха да направят оценка на работата му, макар че това се очакваше да стане утре в специални декларации. Утре е заключителното заседание на парламента.

Парламентът е уникален с това, че имаше най-много независими народни представители, коментира червеният депутат Михаил Миков

„Нямаше ясна артикулация на политика, а имаше скрити, постигнати от управляващите от ГЕРБ, мнозинства“, отбеляза той.

Според него именно това е причината за ниския рейтинг на парламента и за острите настроения на гражданите. И в последните дни виждаме трикове с подмяна на дневния ред, едни ангажименти при президента, други - на Председателски съвет, разпадане на кворума в комисии“, коментира депутатът от левицата.

Според него в следващия парламент този стил трябва да се отстрани, за да може Народното събрание отново да има доверието на хората.

„Очакванията ми са, че гражданите ясно ще си дадат сметка, когато народните представители са в едно сляпо подчинение на един ръководител какво се случва с парламента и да избират народни представители, които могат да ги представляват, могат да защитават интересите им, за които не всяка заповед свише е последната истина по един или друг въпрос, представители, които се съобразяват с това как живеят гражданите”, обобщи Миков.

Най-голямата слабост на 41-то Народно събрание е, че е парламент на министър-председателя, коментира и заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров.

„Виждали сме изкривяване - и при Жан Виденов имаше, и при Иван Костов, може би и при други премиери, но това, че този парламент се превърна в печат на премиера, е най-голямата му слабост, слабост е и на демокрацията“, посочи Бисеров.

Той изрази надежда, че в следващия мандат ще има правителство на парламента, а не парламент на правителството.

Ще запомня това Народно събрание с пропилените шансове, коментира Мартин Димитров от Синята коалиция.
Като дойдох в 41-ото НС, си мислех за огромния шанс България да бъде променена. Ако за нещо ми е мъчно, е, че този шанс беше пропилян, заяви той. Дадохме подкрепа на ГЕРБ в името на реформите и на България, но постепенно разбрахме, че нищо от важните обещания на ГЕРБ няма да се случи, призна той.

В един момент заявихме, че ако държавата не се справи с монополите, монополите ще се справят с нея, така и стана, отбеляза Димитров. Малкият бизнес беше съсипан, пропилян, 300 фирми изчезнаха, безработицата се удвои, посочи той, цитиран от БТА.

Въпросът е дали популизмът ще надделее в следващия парламент, отбеляза Мартин Димитров. Той посочи, че единият път е именно на популизма, национализацията и комунизма. Другият път е успешен - пътят на малкия и средния бизнес, на подкрепа на инвеститорите, при него има реални резултати, отбеляза Димитров.

Независимият депутат Стоян Иванов поставя оценка "три минус" на 41-то Народно събрание. Това е най-слабото Народно събрание от цялата история на България, коментира той. Според него политиката парламентът да се превърне в прост одобрител на законопроекти се е върнала като бумеранг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase