България може да изгуби 81 млн. евро. Снимка: архив, Reuters

България може да изгуби още 81 милиона евро по Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи днес в Брюксел източник, пожелал анонимност, предаде БТА.

Средствата са част от пакет на стойност 281 милиона евро, които българските власти са поискали Брюксел да възстанови като усвоени.

След проверка на ЕК е одобрено възстановяването на 200 милиона евро от посочената сума, но за останалите 81 милиона Брюксел има въпроси към София и в момента се водят разговори с българските власти. Въпросите са по-скоро технически, отколкото политически, подчерта източникът.

Европейските власти се съмняват дали средствата са били усвоени.

По-рано България вече призна, че губи 45 милиона евро, които не е успяла да усвои в срок.

За преки плащания за земеделските производители по Общата селскостопанска политика (ОСП) за програмния период 2014-2020 година за България са предвидени 5,1 милиарда евро, допълни същият източник.

От Министерството на земеделието обаче заявиха в прессъобщение, че няма решение на Европейската комисия за загуба на 81 милиона евро по Програмата за развитие на селските райони.

В момента се водят технически дискусии и преди приключването им не може да се твърди дали и колко средства ще останат неусвоени по програмата, посочиха от министерството.

До излизане на окончателното решение на Брюксел всякакви твърдения са спекулативни, се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase