Иван Костов и Надежда Нейнски. Снимка: БТА

Борисов да не разполага с депутатите като със стотинки в джоба си и да запази достойнството си. Така лидерът на ДСБ Иван Костов коментира предложението на лидера на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов БСП или ДПС да
вземат мандата за съставяне на правителство.

Костов нарече още предложението "кръчмарска история".

ДСБ и "Единство" продължават да настояват за програмно правителство, което да удовлетвори най-спешните искания на протестиращите.

Още по темата
 Двете формации предложиха конкретни действия в рамките на следващите 10 и следващите 30 дни. Според тях първо президентът трябва да поиска от парламента да формира програмно правителство от експерти без участие на политически лица. По думите на Костов това трябва да стане само след широки консултации.

Лидерът на ДСБ обясни, че следващата политическа сила, която получи мандата, може да го предостави на президента, който да събере експертно правителство. Костов беше категоричен, че представителите на ДСБ в парламента ще подкрепят подобен кабинет, независимо с чий мандат е формиран.

Костов и Нейнски представиха и вижданията си за спешните действия на програмното правителство в рамките на 30 дни. Те настояват експертният кабинет да започне действия срещи монополите, да овладее политическата криза и да проведе предсрочни парламентарни избори.

Двете политически формации настояха още държавният глава да поиска от НС изготвянето на антимонополно законодателство. Лидерът на тъмносините за пореден път повтори призива си, че трябва да се промени съставът на регулаторните органи и да се гарантира възможността за граждански контрол върху тях. Костов обаче беше категоричен, че гражданският контрол трябва да се осъществява от достатъчно компетентни хора, защото това никак не е лесна работа.

ДСБ и Единство настояват още парламентът да приеме промени в закона за ДКЕВР, които да задължат комисията да промени методиката за образуване на цените, да изключи признаването на кражбите като разход и да нормира загубите по мрежата.

Двете политически формации искат НС да промени закона за защита на конкуренцията с цел въвеждане на силни санкции и специален контрол върху фирмите с господстващо положение.

Костова и Нейнски бяха категорични още, че преди парламентът да бъде разпуснат, трябва да се приеме и мораториум върху разпореждането с държавни общински земи в защитени територии, включително дюните и националните паркове.

Те настояха още парламентът да приеме решение относно референдума за бъдещето на ядрената енергетика.

"Хората няма да се приберат, без да получат гаранции, че статуквото няма да се възпроизведе в същия му вид", заяви Нейнски. По нейни думи протестиращите искат категорични гаранции, че исканията им ще бъдат удовлетворени и национално отговорните партии трябва да им дадат такива.

"Българската политика е застлана с много пожелания, но малко гаранции", обобщи ситуацията в страната Нейнски.

"Ние имаме самочувствието на хора, които са вадили държавата от криза", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. По негови думи предложеното от двете формации програмно експертно правителство е начинът да се излезе от сегашната криза. Той не си спести и острите думи по адрес на президента Росен Плевнелиев, който по думите на Костов е трябвало да дойде в НС и да изложи своето виждане за изхода от ситуацията пред народните представители.

Държавният глава вече обяви, че смята да направи това в четвъртък.

Лидерът на ДСБ не одобри и действията на Плевнелиев около връщането на мандата. Плевнелиев трябваше първо да свика КСНС, а после да връчва мандати, категоричен бе Костов.

Припомняме, че днес президентът връчи на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство, който партията върна веднага, а утре свиква КСНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase