Снимка: архив БСП

Страната много бързо върви към предсрочни избори, коментира пред журналисти заместник-председателят на ПГ на "Коалиция за България" Михаил Миков по повод на оставката на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и предложените промени в кабинета.

Още по темата

Това е обективен процес - веднъж заради исканията на хората, заради мизерията и бедността, заради исканията за друга политика, а втори път - от неспособността на управляващите да реализират адекватно конституционната рамка в тази ситуация, добави той.

На въпрос "бушон" ли е Дянков, за да се свали общественото напрежение, Миков отговори: "Даже и за бушон не става вече, отдавна е изгорял".

Според депутата от "Коалиция за България" Мая Манолова оставката на Симеон Дянков вероятно е една от най-скъпите жертви, които може да направи ГЕРБ. Според нея обаче е късно за такава стъпка, защото хората вече са поискали оставката на цялото правителство.

"Тази оставка не решава нещата. Очевидно управлението е неспособно да се справи с проблемите, които
създаде, то е неадекватно и не предлага решения", каза на пресконференция в Кюстендил Манолова, цитирана от БТА.

"Хората са на улицата и търсят защита от държавата не само заради високите сметки, а и заради невъзможността да ги платят заради замразените доходи, мизерията, беднотията и липсата на работа.

Управляващите се скриха, бягат от отговорност и не предлагат решение", посочи Манолова.

Тя каза, че БСП предлага незабавна оставка на правителството, консултации между политическите сили и
предсрочни парламентарни избори. Според нея кредитът на доверие към това управление е изчерпан.

"Те на практика изпуснаха нещата и протестите заплашват да станат още по-масови, ежедневни и да залеят цялата страна. Държавата я няма, монополите безчинстват и това е резултатът от управлението на ГЕРБ, които на последната година наистина успяха да плячкосат всичко в българската държава", посочи Манолова.

Депутатът заяви, че БСП иска разсекретавяне и обявяване на пълните договори с енергоразпределителните дружества - какво е записано в тях и изпълняват ли се тези клаузи.

От партията настояват още, в случай че има нарушение в договорите, те да бъдат развалени. От БСП искат и пълен преглед на дейността на ДКЕВР, защото "ако има виновник за високите сметки, това е държавния регулатор", посочи Манолова. Тя припомни, че Ангел Семерджиев беше назначен от Бойко Борисов и според нея отговорността за дейността на регулатора е изцяло на правителството на ГЕРБ. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase