Цветан Цветанов. Снимка: архив БТА

Данните за самоличността на двамата заподозрени за атентата на летище Сарафово, които бяха идентифицирани, от днес вече са в информационната система на Европол, предаде БНТ.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е предоставил на шефа на Европол Роб Уейнрайт цялата информация от разследването на терористичния акт.

Обявяването на истинската самоличност на заподозрените за атентата в Бургас не означава обявяването им за издирване, категорични са Цветан Цветанов и Роб Уейнрайт.

"Целта е да получим максимална информация за тяхно предишно пребиваване в Европа", заяви Цветан Цветанов.

Шефът на Европол и българският вътрешен министър коментираха още, че така ако заподозрените влязат в страна от Eвросъюза това ще бъде "червена лампа" за службите. Обявяването на двамата ще помогне и за още по-пълното проследяване на финансовите притоци към техни банкови сметки.

"Впечатлен съм от постигнатия напредък на българските разследващи по отношение на изясняването на финансирането на атентата. Убеден съм, че с помощта на Европол и нашите експерти ще стигнем до пълната яснота от къде са дошли парите за терористичния акт в Бургас", каза Роб Уейнрайт.

В лабораториите на европейската полицейска централа още стои фалшивата книжка на Жак Филип Мартен, самовзривилия се атентатор.

"Експертизата е категорична, че тази книжка е произведена в Ливан, няма спор. Смятам, че с българските колеги ще стигнем и до конкретния човек, направил документите. Въпрос на време", подчерта Роб Уейнрайт.

Според Уейнрайт, който има личен опит в разследването на атентатите разследващите трябва да преценят кога точно заподозрените да бъдат обявени за издирване. Според шефа на Европол обаче сега все още е рано за това. Уейнрайт смята, че е достатъчно службите на различните държави, където заподозрените пребивават да ги държат под око.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase