Росен Плевнелиев се срещна с лидерите на "Синята коалиция".

Сметките на хората за електричество няма да паднат чрез национализация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с ръководството на Синята коалиция в рамките на месеца на политически консултации.

Сметките на хората могат да паднат чрез либерализация и инвестиции в енергийната ефективност, заяви държавният глава.

Плевнелиев посочи, че хората трябва да знаят какво плащат и допълни, че тук е ролята на държавните институции, на МИЕТ и на държавния регулатор, които трябва да довършат проверките и да кажат какви са резултатите.

Президентът изтъкна, че само с мерки за енергийна ефективност сметките на хората могат да паднат наполовина.

„Чрез създаване на свободен пазар и мерки за защита на битовите потребители може да имаме истински, бърз процес на либерализация, в който да се даде алтернатива за доставчици на ток, свободен пазар, борса за покупко-продажба и да се гарантират битовите потребители, допълни Плевнелиев.

Още по темата
Президентът смята също, че един сериозен пакет от акциите на БЕХ колкото по-бързо излезе на борсата, толкова по-добре ще бъде за България и за българите, защото ще се въведе повече прозрачност и ще се управлява професионално и ефективно системата. 

Вчера по повод протестите в страната срещу високите сметки за ток от БСП обещаха да върнат държавната собственост в електроразпределителните дружества, ако дойдат на власт. Подобна позиция защитават и от партия „Атака“.

„Сините“ са запознали държавния глава с предложенията им за борба с монополите.

Мартин Димитров посочи, че гражданските протести в момента се дължат на това, че държавата се е провалила в регулаторната си роля спрямо частните, държавните и общинските монополи. Тези монополни дружества в
момента са извън контрола на държавата и често нарушават законите, без да има санкции за това, отбеляза Димитров.

Държавата трябва чрез своите регулаторни органи да бъде много категорична в своите действия и да накаже всяко нарушение на законите и да преизчисли сметките там, където това е необходимо, каза Мартин Димитров.

По думите му в противен случай хората, виждайки, че няма държава, ще стават все по-радикални в своите
искания.

Мартин Димитров също изтъкна, че реално намаляване на сметките за ток и парно ще се получи от енергийната ефективност.

По думите му с парите, "прахосани" до момента по АЕЦ "Белене", е можело да се санират всички сгради в България. Сега вместо да се говори за проекта "Белене", нека да наблегнем на енергийната ефективност, която ще създаде хиляди работи места и ще намали сметките на хиляди домакинства, каза още Димитров, цитиран от БТА. 
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase