Яне Янев. Снимка: архив, БТА

Оглавяваната от Яне Янев Комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта започна публикуването на декласифицирани документи на страницата си в интернет.

В съобщение от комисията напомнят, че Яне Янев пое ангажимент до края на седмицата публикуването им да започне и това вече е факт.

В късния следобед вчера експертите на комисията са качили на сайта на Народното събрание първите 70 страници. Информацията е достъпна на адрес: http://parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/1479/documents 

Преди дни в аванс Янев даде пример с това как за няколко дни сегашният депутат от БСП Корнелия Нинова в качеството си на заместник на Овчаров, е провела 111 телефонни обаждания със следователката Татяна Шарланджиева, която разследваше енергийни далавери с цел да се „потъпче” информация за сделки с бизнесмена Красимир Георгиев, съсобственик на консултантската фирма "Фронтиер".

Още по темата

Като доказателство за твърденията Янев зачете доклади на прокурори до шефа им по онова време Борис Велчев. В тях например тогавашният шеф на следствието Ангел Александров пише, че е бил подложен на грубо отношение и въпроси от страна на Овчаров за това защо „твоите служители все още разследват моя приятел Красимир Георгиев”.

От документите става ясно, че срещите между Овчаров и Александров са се осъществили с посредничеството на оръжейния търговец Николай Гигов.

Действително след едногодишно разследване прокуратурата не повдигна никакви обвинения срещу замесените в аферата. Скандалът обаче коства постовете на Румен Овчаров и Корнелия Нинова. Висшият съдебен съвет пък уволни следователката Шарланджиева, а Ангел Александров се оттеги като шеф на следствието.

Разследването целеше да разбере дали Овчаров е опънал политически “чадър” над Красимир Георгиев по делото за злоупотребите в софийското топлофикационно дружество и дали Александров е разпространявал следствена тайна по случая.

Скандалът "Овчаров – Александров"  тогава привлече  вниманието и на Европейската комисия, която отклони поканата да изпрати свой представител да следи разследването, но настоя българските власти да изяснят казуса пълно и безпристрастно.

Докладната записка от 2007 година от Ангел Александров, бивш директор на Националната следствена служба до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, е един от декласифицираните документи.

Александров разказва, че на семейна вечеря у Гигов след средата на февруари 2007 година Овчаров поискал да говорят насаме.

„Той пожела да говорим насаме, като веднага се нахвърли върху мен неочаквано грубо и с упреци защо моите следователи продължават да пишат справки срещу неговия приятел Кр. Георгиев. Отговорих му, че нямам желание да обсъждам с него служебни въпроси. Г-н Овчаров се закани, че още същата вечер ще се оплаче на президента“, пише Александров до главния прокурор тогава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase