Министър Николай Младенов. Снимка: архив, БТА

Никой не е оказвал натиск на България, за да излезе с конкретно становище от разследването за атентата на летището в Бургас от 18 юли миналата година. Това заяви външният министър Николай Младенов пред БНТ.

Той беше категоричен, че ако страната ни е нямала достатъчно аргументи да заяви, че следите водят до военното крило на Хизбула, нямаше да го направи.

За значението на формулировката "обосновано предположение", която вчера използва вътрешният министър Цветан Цветанов, Младенов обясни, че на този етап разследването потвърждава, че имаме достатъчно основания да смятаме, че атентатът е организиран, вдъхновен от хора, които са част от военното крило на Хизбула.

Според външния министър разследването, което българската страна „направи, организира и води изцяло, е абсолютен пример как се води разследване, когато има такива заплахи за националната сигурност.

Още по темата

По думите му реакцията на международната общност показва, че сме на правилния път и това на практика ни прави по защитени  от опитите на всевъзможни терористи да отправят заплахи към нас.

„Никой никога не е оказвал натиск върху България да излезе с резултати за това разследване, докато ние не приключим собствената си работа. Собственото ни разследване стигна до тези изводи, които не са резултат от външни внушения. Мисля, че трябва да имаме уважение към собствената си държава, към собствените си институции, когато се взимат такива решения“, категоричен беше Николай Младенов.

Той посочи, че по-скоро е имало натиск да не  се излиза с тези данни, който дошъл от определи страни от България.

"Ако ние бяхме скрили това, което представихме вчера, ако бяхме се поддали на изкушението да замълчим - заплахата за националната ни сигурност ставаше все по-голяма. Посланието щеше да е: "Там всичко може да правите", а ние не можем да си позволим това", коментира Николай Младенов.

Според него, когато имаме подобен инцидент, трябва всички да се обединим зад разследващите органи и службите за сигурност.

Вчера след заседание на КСНС при президента вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че двама от замесените в атентата в Бургас са принадлежали към военното формирование на Хизбула. Той каза още, че трима терористи имат съпричастност към терористичния акт в Бургас. Самоличността на двама от тях е безспорно установена.

Вчера БСП и „Атака“ обвиниха премиера Бойко Борисов, че прави компромис с националната сигурност на България и вкарва страната в опасна игра.

Според Станишев изявлението, че Хизбула стои зад атентата на летището в Бургас на 18 юли е направено под външен натиск, който ”очевидно не е от Москва или Брюксел”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase