Снимка: архив

Депутатите замразиха заплатите си след разгорещени дебати с много обвинения в популизъм. 96 народни представители подкрепиха предложението трудовите им възнаграждения да не се вдигат до края на мандата на това Народно събрание. Само един народен представител от ”Атака” гласува против предложението.

По-късно от партията уточниха, че проф. Станислав Станилов всъщност е гласувал “за“ замразяването на депутатските заплати, но системата за гласуване в НС е отчела грешно вота му.

В средата на януари стана ясно, че депутатските заплати ще скочат рязко, след като народните представители забравили да гласуват замразяването им.

Според правилника на парламента парите на народните избраници са равни на 3 средни заплати в обществения сектор през последния месец от тримесечието. Възнагражденията на депутатите се преизчисляват на всеки три месеца.

Скокът е доста сериозен, защото възнагражденията на депутатите бяха замразени през 2010, 2011 и 2012 година.

Представители на опозицията и мнозинството си размениха остри обвинения в популизъм, лоша социална политика и дори се върнаха на скандала с австрийския лобист Петер Хохегер, на който предишното правителство беше отпуснало пари за изграждане на положителния имидж на България.

Александър Радославов от БСП поиска вместо депутатите да си замразяват заплатите, те да даряват парите от увеличението. Председателстващият заседанието Менда Стоянова обясни, че може да подложи на гласуване такова предложение, когато види конкретен текст. Тезата на Радославов беше остро разкритикувана от представителите на ГЕРБ.

Опозицията нападна мнозинството още, че проблемът не са заплатите на депутатите, а ниските доходи на гражданите. Въпреки бурните дебати и явните несъгласия обаче все пак всички депутати, без един, казаха ”да” на замразяването.

Скокът на депутатските заплати трябваше да бъде доста сериозен, защото възнагражденията бяха замразени през 2010, 2011 и 2012 година.

До края на миналата година те получаваха основна заплата от 2196 лв., а през януари 2013 г. - 2448 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase