Снимка: Булфото

Близо 200 регионални програми за заетост ще бъдат реализирани по Националния план за действие по заетостта през 2013 г. Това заявиха за БТА експерти от Агенцията по заетостта в коментар по проблемите на заетостта на младите, хората в предпенсионна възраст и тези в неравностойно положение.

През тази година ще бъдат реализирани 196 програми, докато през миналата година те са били 168, уточниха експертите.

През 2013 г. ще се осигури заетост на повече от 22 хиляди лица. От тях по програми за заетост са над 15 хиляди души и по мерки за заетост - близо 7 хиляди безработни. В обучение през годината ще бъдат включени над 6 700 безработни, отбелязаха от Агенцията по заетостта. Програмите и мерките за заетост и обучение, доказали своята ефективност през миналата година, ще се реализират и през тази.

Мерките за заетост имат подчертано добър ефект, тъй като осигуряват заетост в частния сектор с условие за
продължаване след периода на субсидиране. Поради това финансирането им през 2013 г. ще се увеличи, с цел да се устроят повече безработни от основните целеви групи (младежи, лица над 50-годишна възраст и др.), като се запазят и мерките за по-малките групи (напр. за лица, излежали присъди), коментират експертите.

Схемите за субсидиране на повечето мерки ще обхващат заплатите и осигуровките, за да бъдат улеснени работодателите и минимизирани разходите им за наетите безработни. Ще се насърчава заетостта на по-квалифицирана работна сила, на "зелени работни места", като се осигури по-продължителен период за субсидирана заетост на по-квалифицираните работници, обясняват от Агенцията по заетостта.

Ограничаването на младежката безработица и неактивност e основна задача на Националния план по заетостта. Ще продължи изпълнението на Националната инициатива "Работа за младите хора в България 2012 - 2013 година". Ще продължи активната работа с младежите за включване на значително по-голям брой от тях в обучение и заетост, за насочването им към качествена и устойчива заетост, подобряване на услугите, които им се оказват в бюрата по труда, чрез назначаване на психолози и мениджъри.

Агенцията по заетостта ще продължи да работи и през 2013 година по следните схеми: "Първа работа", "Подкрепа зазаетост", "Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж", "Отново на работа", "Развитие", "Ново работно място", "Вземи живота си в свои ръце", "Аз мога повече","По-близо до работа", "Социални иновации в предприятията", "На път", "Безопасен труд".

С помощта на бюрата по труда през изминалата година на работа са постъпили над 45 хиляди младежи, с 12 хиляди повече от 2011 година.

Около 3 200 безработни с трайни увреждания също са намерили препитание, чрез програми и мерки,  финансирани от Държавния бюджет, отбелязват експертите.

За хората в предпенсионна възраст се реализират специални програми и мерки за заетост със средства от държавния бюджет. През изтеклата година чрез тях е осигурена заетост на около 900 безработни.

До момента близо 270 лица са обучени за наставници по проектите. Също така наставници участват и по схемите "Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж", "Подкрепа за заетост", "По-близо до работа".

В насърчителни мерки за самотни родители или майки с деца до 3 години и от 3 до 5 години е осигурена заетост на над 700 лица.

По Националния план за действие по заетостта през 2013 г. ще се реализират проекти на социалните партньори, насочени към повишаване на конкурентноспособността на неравностойните групи на пазара на труда чрез обучение, стажуване и заетост. Проект "Шанс за успех" е насочен към младежи с ниска мотивация за труд и недостатъчна квалификация или без трудов опит, лица с увреждания и лица без квалификация над 50-годишна възраст.

Предвижда се организиране на обучение за придобиване на ключови компетентности и обучение за придобиванена професионална квалификация. Успешно завършилите професионално обучение ще бъдат наети за период от 3 месеца чрез субсидирана заетост.

Проект "Професионалист" е насочен към осигуряване на подкрепа за активно включване на пазара на труда на безработни до 29 години, нискоквалифицирани безработни жени над 50 години и други целеви групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase