Меглена Кунева. Снимка: архив Булфото

Страната се връща към времената, в които сегашният премиер Бойко Борисов беше главен секретар, заявиха днес от “България на гражданите“.

Коментарът на секретаря на партията Калин Томов дойде по повод показната стрелба по Златомир Иванов-Златко Баретата. Той беше прострелян четири пъти по-рано днес на влизане в Съдебната палата.

По времето, когато Борисов беше главен секретар, станаха няколко знакови убийства, като едно от най-запомнящите се беше убийството на Георги Илиев.

“ГЕРБ обещаха, че хладилникът ще бъде пълен с полицейски акции, но се оказа, че дори и полицейските акции не ги умеят”, каза още Калин Томов.

Той изрази силната загриженост на “Движение България на гражданите” за нивото на сигурност в страната в последната една година.

“Бяхме свидетели на атентата в Бургас, от който не последва нищо, не стана ясно как беше допуснат и защо не беше предотвратен. Нямаме справяне с битовата престъпност, няма полицейско присъствие в голяма част от малките населени места и селата, няма резултат в борбата с престъпността в големите градове и доказателства за това са и многобройните заплахи за бомби в търговските центрове и училища”, заключи секретарят на “Движение България на гражданите”.

“България на гражданите“ ще внесе  проект за промени в законодателството, свързано с референдумите още в първите дни на следващото Народно събрание, заяви Даниел Вълчев. Партията на Меглена Кунева в момента не е парламентарно представена, но според резултатите на социологическите агенции нейни представители ще застанат зад банките в следващия парламент.

По думите на Вълчев партията ще инициира и национален референдум за свикване на Велико народно събрание за сериозни промени в основния закон.

Даниел Вълчев отбеляза, че повечето референдуми в света не са по един въпрос, а по няколко.

"България на гражданите" продължава да смята, че референдумът в неделя е бил нечестен и ненужен, обясни лидерът Меглена Кунева.

По нейни думи двете основни парламентарни партии -  ГЕРБ и БСП, за пореден път са показали, че нямат никакво понятие от реалните проблеми на хората. Според нея допитването е било голяма загуба и за двете партии, и за избирателите.

На призива на Борисов за тройно "не" се отзоваха между 7-8 процента от избирателите, а на апела на Станишев да се гласува с "да" - около 12 процента, отбеляза Даниел Вълчев.

Преди референдума в неделя, на който избирателите трябваше да решат дали да се развива ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена мощност, премиерът Бойко Борисов призова да се гласува с “не“. Левицата пък категорично се обяви “за“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase