Тотю Младенов търси работа на 500 души в общините Карлово и Сопот. Снимка: Булфото

„До две седмици ще бъде изготвен оздравителен план за ВМЗ Сопот.” Това съобщи в Пловдив министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, след като се срещна с кметовете от общините в пловдивския регион и представители на бизнеса. Държавата вече има идея къде ще намери работа на 800 оръжейници, ако бъдат съкратени от завода.

Социалният министър Тотю Младенов обяви, че 500 души могат да бъдат заети в общините Карлово и Сопот, а 300 работници да минат преквалификация в българо-германските центрове. Бюрата по труда и бизнесът по места също мислят за откриването на нови работни места за оръжейниците.

Кметът на Сопот Веселин Личев потвърди позицията си, че е необходимо отпускането на безлихвен заем от 5 милиона лева на ВМЗ Сопот, за да бъде спасено предприятието. Ако бъдат назначени 200 души в сопотската община, кметът ще поиска от финансовия министър да бъде увеличена изравнителната субсидия с 250 хиляди лева. Той иска още хората да работят по специалността си.

„Не може досега да са били оръжейници, а от утре да берат рози”, заяви кметът на Сопот Веселин Личев.

В Сопот откриват социална трапезария за 300 души, където да се хранят част от работещите в завода. От община Сопот съобщиха, че децата на оръжейниците няма да бъдат спирани от детска градина заради неплащане на месечните такси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase