Тотю Младенов. Снимка: БТА

Както в България, така и в цяла Европа големият резерв на пазара на труда са жените. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на среща-дискусия в троянскотосело Чифлик. На нея
присъстваха и министърът на образованието и науката Сергей Игнатов, на здравеопазването Десислава Атанасова и председателятна Народната събрание Цецка Цачева, пише БТА.

По думите на Младенов в страната има голяма нужда от висококвалифицирани кадри в различни области. В тази връзка са създадени Центровете за обучение и квалификация, използват и средства по ОП "Човешки ресурси" за допълнителна квалификация и преквалификация на кадрите. Според министъра изключително важни са стажовете за младите хора в предприятията с наставници, които са прикрепени към тях, за да си намерят работа и да придобият квалификация на място в предприятието.

Друга мярка на министерството са трудовите борси в страните, където има компактна българска маса от работници и най-вече студенти. Такива борси са организирани в Германия, Испания, Португалия, Великобритания. На тях присъстват и български компании, които предлагат добри позиции в страната ни.

По думите на Тотю Младенов в България има нужда от технически специалисти - шлосери, заварчици, монтьори, монтажници.

През 2013 г. задача номер едно не само на министерството, но и на цялото правителство ще е пазарът на труда, заяви социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase