Снимка: архив, БТА

Не може сините депутати да са втори център в СДС. Така лидерът на партията Емил Кабаиванов обясни пред bTV решението на националния съвет на СДС, който изключи вчера от партията Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров, а Надежда Нейнски сама напусна.

Кабаиванов днес отново призова депутатите да напуснат парламента, а Надежда Нейнски – европарламента, тъй като те били избрани благодарение на СДС. Синият депутат Михаил Михайлов пък обяви, че нито един от шестимата останали депутати нямат намерение да внесат кандидатура за КС в парламента. 

Лидерът на сините обясни, че срещата му с Борисов за обсъждане на номинация за КС след провала на Марковска, била много кратка, принципна и открита.

„СДС не се нуждае от ничие одобрение“, заяви лидерът на сините. „Когато правиш такава сериозна заявка за такъв пост, съвсем естествено е да поискаш подкрепата на мнозинството, на партия, която е част от ЕНП,” обясни Кабаиванов и попита риторчино: „От БСП или ДПС да искам подкрепа“.

Още по темата
Той беше категоричен, че СДС  не се нуждае от помощ и ще се яви на изборите самостоятелно. Кабаиванов е убеден, че СДС ще прескочи бариерата за влизане в парламента и дори ще спечели повече депутатски места, отколкото сега има „Синята коалиция“.

„Оттук ще продължим на чисто. СДС се върна към корените си,” заяви Кабаиванов.

„СДС беше създаден преди 23 години и олицетвори идеала за свобода, демокрация и достоен живот,” припомни Кабаиванов, според който новото партийно ръководство върнало съюза към това начало, а в партията се връщали хиляди „седесари”, отлъчени от СДС „без съд и присъда” в годините на Костов, Нейнски.

По думите на Кабаиванов бившият председател на съюза Мартин Димитров и другите депутати са преминали границата. Затова при решението за изключване на Димитров нямало нито един глас „против”.

Сините народни представители отказаха да подкрепят каквато и да било кандидатура с аргумента, че кризата с Конституционния съд след скандала „Марковска” е проблем на ГЕРБ и партията не трябва да е патерица на управляващите.

„Работата на депутатите е да представляват партията в парламента,” категоричен беше Кабаиванов, който отказа да прогнозира дали ще има още отлъчени от партията народни представители. Само Националният съвет можел да изключва депутати, което може се случи, ако те не внесат кандидатурата на СДС за конституционен съдия.

„Вместо с политика, се занимаваме с кадруване”, коментира случващото се в СДС депутатът Михаил Михайлов, който единствен уважи вчерашното заседание на Националния съвет на партията.

„СДС и вие, г-н Кабаиванов, се държите като Искра Фидосова,” заяви Михайлов и попита защо ако кандидатурата на Петър Стоянов за КС е била автентична, не е била предложена преди два месеца. По думите му тя е резултат от политическа договорка.

Според Михайлов на „Раковска” се говорело за такава договорка – след изборите ГЕРБ и СДС да управляват заедно.

„Изключвате депутати като еничарски корпус... Единственото, с което се занимавате, е кой къде да бъде назначен или освободен,” продължи Михайлов обвиненията срещу Кабаиванов и неговото кадруване и заяви: „С вашето ръководство СДС предаде Бойко дух”

„Никога не сме имали по-глупав председател,” включи се в атаката срещу лидера и отлъченият вчера Ваньо Шарков. „Когато ме предупреждават да напусна парламента (след изключването от партията, бел.ред.), следващият който влиза от търновската листа на Синята коалиция е представител на ДСБ“, добави той.

Новото ръководство на СДС нямало политически опит и се занимавало с неща, които не решават проблемите на българския гражданин, смята Ваньо Шарков, който не вярва, че Кабаиванов бил избран честно за председател на Съюза на демократичните сили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase