Борисов и Алън в Министерския съвет. Снимка: БТА

Критериите ни за избор на магистрати са по-добри дори от тези във Великобритания, заяви премиерът Бойко Борисов днес в Министерския съвет. Той обясни, че това мнение му е било споделено от английския посланик у нас Джонатан Алън.

Двамата днес присъстваха на представянето на информационен сайт към Агенцията по вписвания.

Коментарът на Борисов дойде на фона на все още неясния казус с избраната за конституционен съдия Венета Марковска. Името й беше забъркано в скандал с анонимни сигнали за търговия с влияние и предизвика и отзвук в Брюксел. Преди дни премиерът я призова да се оттегли, защото е предизвикала “много шум“.

Още по темата

Днес той заяви, че все още не е ясно какво решение е взела, защото това си е неин личен избор. Борисов заяви, че вече трети път говори по темата и всеки път трябва да повтаря все едно и също.

По думите му грешката на Марковска е била, че е дала разнопосочна информация и е объркала всички. Той отказа да коментира професионалните качества на съдийката, като обясни, че за тази цел си има Висш съдебен съвет и инспекторат към него.

Премиерът не коментира и думите на вътрешния министър Цветан Цветанов отпреди дни, че Марковска ще е много по-вредна като зам.-председател на ВАС, отколкото като член на КС.

Борисов припомни, че е посъветвал съдийката да не полага клетва, защото това е правилният избор и ако сега влезе в КС, говоренето срещу нея няма да спре.

Министър-председателят беше категоричен, че не трябва само заради Венета Марковска да се слага петно върху целия избор на членове на ВСС и КС. Нашият кандидат е Анастас Анастасов, вие много добре го познавате, носим отговорност само за него, заяви Борисов и допълни, че Венета Марковска е била подкрепена от представители на всички политически сили.

От своя стана, посланик Джонатан Алън не повтори думите си от вчера, когато заяви, че “е срам, че след толкова добра прозрачност при избора на членовете на ВСС се стигна до сериозни проблеми при избора на конституционни съдии “.

Днес той обясни, че не познава в детайли случая с Марковска и просто смята, че сигналите срещу нея трябва да се разследват.

Той отново повтори и тезата си, че прозрачният избор на членове на ВСС е подобрил имиджа на страната ни и е вдъхнал доверие на българските граждани в съдебната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase