Сергей Станишев. Снимка: архив Булфото

Знамената вече трябваше да са свалени в знак на траур заради смъртта на патриарх Максим, заяви Велислава Дърева от левицата. От БСП изразиха съболезнования и скръб по повод кончината на Негово Светейшество, който почина тази сутрин от сърдечна недостатъчност.

До тази сутрин патриарх Максим беше нашият пазител на земята, а оттук нататък ще бъде нашият закрилник на небето, каза още Дърева.

Българската църква винаги се е управлявала от достойни хора, а името на патриарх Максим се откроява с особена яркост, заяви лидерът на столетницата Сергей Станишев.

Председателят на социалистите беше особено емоционален в изказването си и трудно сдържа сълзите си. Той обясни, че искрено се радва, че е имал възможността да познава дядо Максим и да работи с него, макар и в трудни времена.

Едва ли си е давал сметка през какви изпитания ще трябва да премине, когато е бил избран за патриарх – и преди, и след 1989 година, заяви Станишев.

Той сложи акцент върху справянето с проблема с разкола в църквата и фактът, че дядо Максим е успял да запази единението на Българската православна църква.

Лидерът на левицата обяви, че митингът срещу управлението на ГЕРБ се отлага с една седмица заради кончината на патриарха. Протестът на БСП беше насрочен за тази неделя. По думите на председателя на столетницата обаче не удачно да се провежда политически митинг толкова близо до ритуалите, свързани с кончината.

Това би било неуместно за скръбта на много българи, допълни той.

Станишев призова и медиите да се въздържат да пишат за избора на нова глава на Светия синод. Той допълни, че вярва, че ще бъде избран достоен кандидат.

Дърева също се присъедини към призива на Станишев. В думите й се долови и лек упрек: “Дълго време патриарх Максим не съществуваше за медии. Наричаха го просто Максим – сякаш е продавач“, каза тя.

Дърева го определи като “стожера на българската държавност и патриарха с главна буква“. “С няколко главни букви, ако щете“, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase