Цветан Цветанов. Снимка: архив Булфото

Оправдателните присъди по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, бившия съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов ме притесняват, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Вчера Софийски градски съд оправда тримата по дело за даване на подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров.

Цветанов обаче се въздържа от по-подробен коментар по темата, защото “съдът е този, който взима фактите и обстоятелствата, и взима своето решение“. Той обясни, че няма желание да изпада в полемика по темата, защото вчерашните изказвания на адвокати и подсъдими не е “най-правилното като говорене в публичното пространство“.

Още по темата

Вчера след произнасяне на присъдата Николай Цонев заяви, че делото срещу него е поръчка на изпълнителната власт, реализирана от прокуратурата. Бившият министър обясни, че правителството просто е искало да има осъден от тройната коалиция. Цонев обвини за шумната акция, при която беше арестуван, конкретно вътрешният министър Цветанов.

Цветанов обаче все пак призова, освен решенията на съда, да се вземат предвид и данните на службите и прокуратурата.

Вътрешният министър припомни, че у Тенчо Попов са били открити 20 000 евро, които по данни на обвинението е трябвало да бъдат дадени за подкуп.

Подобна теза застъпи и градският прокурор Николай Кокинов, който днес пред Нова телевизия заяви, че трябва да се разбере на кого са тези пари.

“Все пак сме правова държава, съобразяваме се с решението на съда, но това са фактите, трябва да имаме предвид и тях”, заяви Цветанов.

Вътрешният министър призова да се изчакат мотивите на съда и прокуратурата да внесе протеста си пред Софийския апелативен съд.

“Нека да излязат мотивите, прокуратурата да входира своя протест и да чакаме”, посочи Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase