Цветан Цветанов. Снимка: БТА

Не искам да участвам в политическото говорене по случая с убитата Мирослава Николова от Перник, обясни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Повод за коментара му станаха изказванията на опозицията в петък в Народното събрание, че висшето ръководство на ГДБОП е намесено в случая. Причина за повдигане на темата с убийството на 17-годишното момиче и последвалото самоубийство на ключовия свидетел по делото Стойчо Стоев, който се самоуби в присъствието на полицаи, стана докладът на временната анкетна комисия в парламента, която се занимава със съмнения за случаи на полицейско насилие и опит за оказване на влияние и политически натиск върху правоохранителните и правораздавателни органи.

В нея участват само представители на мнозинството и един независим депутат. Опозицията сформира алтернативна комисия.

Още по темата

“Не бих искал да говоря или да коментирам и да участвам в подмяната на институцията Народно събрание и легитимността на всяка една комисия, която работи във всеки конкретен случай“, коментира Цветанов.

По негови думи представителите на всички политически партии са имали възможност да участват в комисията, но по неизвестни причини те са решили да създадат алтернативна. Цветанов остро разкритикува съпредседатля Синята коалиция Иван Костов, който е един от най-дейните представители на алтернативната комисия.

"Що се касае до Иван Костов, знаете, че той политически е доста обременен от всичко това, което се случва през последните години", каза Цветанов.

Вътрешният министър обясни, че не знае “кое лице говори“, когато Костов излезе на парламентарната трибуна.

По думите му тъмносиният депутат е засвидетелствал пред него подкрепата си за борбата на правителството с организираната престъпност и добрата оценка за правоохранителната система. От друга страна щом излезел на парламентарната трибуна, започва да изоплзва  политическия популизъм.

"Аз чух от г-н Костов, че Стойчо е бил служител на ГДБОП, нали не си представяте, че ще давам отговор на подобни безпочвени обвинения и просто всичко, което се лансира от парламентарната трибуна, то е повече политическо говорене", коментира Цветанов.

Вътрешният министър участва днес във Втория регионален форум за държавите от Югоизточна Европа по киберсигурност и киберпрестъпност, в София. Той обясни, че трябва да се вземат мерки, за да предпазим децата си от опасностите на интернет пространството.

Шефът на МВР посочи, че основните проблеми при киберпрестъпността са педофилията, кражбата на лични данни, източването на банкови карти.

Министър Цветанов каза, че като страна от ЕС България изпълнява ангажиментите си по основните стратегически документи, разработени през последните години  - "Дигиталният дневен ред на Европа", Стокхолмската програма и Стратегията за вътрешна сигурност на ЕС. Цветанов похвали работата на звеното по киберпрестъпност в ГДБОП и подчерта важността на експертната помощ от ФБР в областта на киберсигурността.

След откриването на форума Цветанов коментира и разследването на атентата на 18 юли в Бургас. Вътрешния министър обясни, че няма информация, която може да сподели.

По думите му има доста информация, която допълнително се обработва, обменя и се правят проверки с представители на правоохранителни агенции от други държави. Миналата седмица е имало експертна среща с представители от следствието, от окръжната прокуратура в Бургас и с партньори, участващи в разследването.

Убеден съм, че това разследване ще приключи успешно, каза Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase