Корнелия Нинова Снимка: БТА

Нови сигнали за корупция от страна на управляващите внесоха депутатите от левицата в комисията за корупция по високите етажи на властта на лидера на РЗС Яне Янев. 

Корнелия Нинова представи сигнал, свързан с добива и търговията на дървесина.

Комисията трябва да изясни как са избрани брокерите на стокова борса и има ли нарушения на закона при избора на фирмите. Другите важни въпроси са : оказван ли е натиск върху фирми да не участват, как са проведени обществените поръчки, има ли облагодетелствани лица и те ли са причината за високата цена на дървесината.

„Някой е наредил между АЕЦ "Козлодуй" и гражданско сдружение да бъде сключен договор, на базата на който от централата са превеждани големи суми пари”, изтъкна Георги Терзийски. Според него възниква въпросът кой е наредил сключването на такъв договор, какви суми са били превеждани и защо превеждането на пари е секнало, след като председателят на сдружението Чавдар Атанасов е бил освободен.

Терзийски отбеляза, че Атанасов е съотборник на премиера Бойко Борисов в „Бистришките тигри“. Депутатът попита дали това означава, че „Бистришките тигри“ са на правителствена хранилка.

Пенко Атанасов представи сигнал във връзка с обществената поръчка за избор на борсов посредник за закупуване на горива от Селскостопанската академия за срок от три години. „Категорично е нарушен общественият интерес и считаме, че ще бъдат нанесени щети на държавата до 812 000 лв.”, твърди  Атанасов.

Колегата му Ангел Найденов пък коментира пред медиите посещението на Яне Янев във ВСС.

Във вторник в качеството си на председател на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта Янев отиде във ВСС и поиска подробности около казуса със следователката Татяна Шарланджиева, която през 2007 г. беше разследвана за работата й по дело за злоупотреби в "Топлофикация"-София.

Янев се е интересувал кой е засекретил дисциплинарното производство и на какъв принцип е избран дисциплинарният състав.

Преди 5 години тогавашният директор на следствието Ангел Александров обвини Шарланджиева, че с посредничеството на Корнелия Нинова се опитала да осуети разследване срещу собственика на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев, който бил замесен в злоупотребите в "Топлофикация", смятан за близък до тогавашния енергиен министър Румен Овчаров.

Заради скандала Овчаров и Александров подадоха оставки, а зам.-министрите Корнелия Нинова и Делян Пеевски бяха освободени.

Следователката обаче бе оправдана от прокуратурата и се размина без наказание от страна на ВСС.

Червеният депутат Ангел Найденов попита кой и кога е упълномощил Янев да прави подобни посещения. Найденов изрази изненадата си от видяното - как членове на ВСС служат като фон за изявленията на Яне Янев и се превръщат в участници в една съмнителна политическа акция.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase