Меглена Кунева Снимка: БТА

“Вместо да работим за отпадане на визите за Съединените щати, ние губим територии на доверие, които бяхме спечелили. Самият факт, че сме дадени за пример, вреди на имиджа на страната ни.” Така председателят на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева коментира пред кореспонденти на чуждестранни медии в България интервюто на британския вътрешен министър Тереза Мей, в което се посочва, че Великобритания обмисля въвеждането на визов контрол за български и румънски граждани.

Кунева подчерта, че България не представлява сериозен емигрантски проблем за Лондон, а в случая става въпрос за “изгубена репутация”.
 
В отговор на въпрос за неосъщественото членство на България в Шенген, Кунева заяви, че е очаквала през мандата на това правителство премиерът Бойко Борисов да доведе докрай разследванията на поръчковите убийства, които са били извършени, докато е бил главен секретар на МВР (2001-2005 г.).

“Преди господин Борисов се оправдаваше, че няма достатъчно власт и все някой му беше виновен, сега когато има цялата власт, защо нищо не последва”, коментира Кунева. Тя определи като голяма грешка изказването на премиера който през 2010 година, в лекция пред фондация “Конрад Аденауер”, обяви: “Ние сега разкриваме поръчкови убийства. Отиват и посочват – в тая ливада има труп. Колегата Цветанов с багер ходи и копае трупове.”

Още по темата
“Един премиер не може да говори по този начин. Шенген не е да теглиш една боя на КПП-то, Шенген е печат за качество, там са страни, които са минали един тест”, посочи Меглена Кунева.
 
Според нея позицията на правителството по отношение кризата между Сирия и Турция е бледа и невзрачна. “Правителството трябва да изрази подкрепа към Турция, която трябва да удържи ситуацията. Нашият национален интерес е да се спре бежанската вълна, преди да е достигнала България”, посочи Кунева. 
 
Тя коментира предстоящото финализиране на преговорите между България и Русия за газопровода “Южен поток”. “България си плаща тръбата и няма да получи никакви такси от транзита на газ”, обобщи договореностите Кунева. Тя изтъкна, че липсва каквато и да е яснота около клаузите по договора.

Кунева беше категорична, че българският интерес по “Южен поток” не е защитен, а страната ни е напът да бъде сериозно обвързана с “Газпром”. “Българското правителство не работи за “Набуко”, а за “Южен поток”, коментира още Кунева, като беше категорична, че отговорността за това е на премиера Бойко Борисов.
 
“АЕЦ “Белене” е проект на ГЕРБ и на БСП”, заяви Меглена Кунева в отговор на въпрос за последното развитие по изграждането на централата. Тя изрази съжаление, че първият в най-новата ни история референдум ще е партийно иницииран. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase