Томислав Дончев. Снимка: архив, Булфото

Страната ни ще настоява средствата за кохезионна политика за следващия програмен период да не бъдат намалявани, заяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев заяви пред БНР.

„Става дума за пари. Те не падат от небето, а се формират от вноските на държавите членки. Един от дебатите е въпросът „Колко пари?”. Напълно нормално е във времена на криза редица държави да искат, да твърдят, да настояват, че вноските в дългосрочен план трябва да бъдат по-малки или най-малкото да не се повишават. Живеем във времена, където всеки евроцент е важен. Само че въпросът в момента е дали трябва да пестим точно от политиките за развитие. Важният момент тук е, че това не са средства, които подпомагат платежния баланс на една или друга държава. Това не са средства, които постъпват в бюджета“, каза Дончев.

По думите му от 2014 година абсолютно задължително ще е страните да спазват финансовата дисциплина. Освен това харченето на европейски пари ще бъде обвързано и с реформа за съответния сектор.

„Това, което имаме като бъдещ ангажимент, приемаме го все едно е факт. Още от средата на лятото в България тече организация за списъка с реформи и с отговорните ведомства и сроковете, които трябва да бъдат гонени. Началната дата е 2014 г., но аз не искам да оставяме всичко за последния момент. Дори на месечна база правим преглед докъде е напреднало всяко ведомство със съответните реформи“, посочи министърът.

Според Дончев имаме аргументи да ни бъдат отпуснати повече средства, но не пожела да назове конкретна сума.

Дончев отчете още, че според предварителните анализи 60% от публичните разходи за инвестиции са направени с европейски пари. Ръстът на БВП също се дължи на европейските пари. По думите му към края на 2012 година по 7-те оперативни програми България няма да загуби средства.

По повод идеята на министър Дянков минималната работна заплата да се определя по региони, Дончев коментира, че тя трябва да се обсъди, защото тя може да доведе до изкривявания. Като например фирмите целенасочено да се регистрират в региони, където това заплащане е по-ниско, за да дават по-малки заплати.

„Не може да се приеме или отхвърли едно такова предложение с лека ръка. Редно е да има публичен и експертен дебат. Всичко зависи от детайлите, от механиката на прилагане на едно подобно предложение. Ако има достатъчно ограничаващи механизми да не се случват злоупотреби, защо не“, каза Дончев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase